Close

Első tudományfesztivál

Széchenyi István és Bolyai János halálának 150. évfordulója, valamint a Biodiverzitás Nemzetközi Évének alkalmából ,,I.Tudományfesztivál” címmel nagyszabású eseményre kerül sor 2010. szeptember 17-19–én.

A tudományfesztivál célja  a kutatóintézetekben, a felsőoktatási intézményekben és az innovációval foglalkozó vállalkozásokban folyó élenjáró kutatás, illetve  a tehetséggondozás területén meglévő korszerű kezdeményezések, programok bemutatása a nagyközönségnek, a magyar tudományos közélet szereplőinek bevonásával,  a nemzetközi s különösen a magyar tudomány hagyományteremtő ünnepének megalapozása egy fiatalok számára (is) vonzó fesztivál keretei között.

A három kiemelten közhasznú nonprofit intézmény (a Nemzeti Múzeum, a tudományos ismeretterjesztésben és a tehetséggondozásban sok évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Kossuth Klub, valamint a gyermek és ifjúsági tudományos programok szervezésében élenjáró Bolyai Pedagógiai Alapítvány) az MTA védnökségével megfelelő szakmai és technikai hátteret  biztosít a lebonyolításhoz.

Ötven faj pusztul ki naponta, míg egy új faj születése 1000 években mérhető. A Föld megállíthatatlanul halad egyensúlyának elvesztése felé, hiszen az állat- és növényfajok bármennyire legyenek is alkalmazkodóak, képtelenek felvenni az őket és élőhelyüket érő változások ütemét. Miközben az ember azt hiszi, hogy épp utódairól gondoskodik, megeszi, elszívja, elkocsizza és elgyártja a jövőjét. 2010. a Biodiverzitás (a biológiai sokféleség) Nemzetközi Éve.
     Ennek keretében szeretnénk az  I. Tudományfesztivál keretei közt áttekintést adni a Kárpát-medence biológiai különlegességeiről, ökológiai veszélyeztetettségéről és védelmének távlatairól.

Az I. Tudományfesztvál teljes programja itt olvasható.

A Tudományfesztivál ötletgazdájaként s ma már hivatalos igazgatójaként nagy örömmel köszöntöm az I.Tudományfesztivál alkalmából.

Nagy álmom valósul meg, amikor 2010. szeptember 17-19. között végre megrendezzük az első magyarországi Tudományfesztivált. Az ötlet megszületésétől közel három év telt el, s a megvalósításhoz maga a 2008-ban született gondolat kevés lett volna, ha Gyenes Ádám, a Kossuth Klub igazgatója és Dr. Lugosi Győző a Kossuth Klub elnöke nem karolják fel szándékomat, hogy a világ számos pontján jelentkező Science-Fest mozgalomba a magyar tudományos életet is egy jelentős tudományünneppel kapcsoljuk be.
     Közös erőink partnerre találtak a Nemzeti Múzeum újonnan megválasztott vezetője, Dr. Csorba László főigazgató személyében, aki átlátva ügyünk jelentőségét, rögtön csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Így indult el 2010. februárjában három nagy múltú tudományos szervezet, intézmény, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, a Kossuth Klub és a Nemzeti Múzeum munkája, az I. Tudományfesztivál megszervezésére.
     A rendezvény fővédnökségét Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalta. Védnöke pedig a Józsefváros, s így a Palotanegyed polgármestere, dr. Kocsis Máté.
     A rendezvény megvalósítását az Európa Belvárosa Program támogatása teszi lehetővé, ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni támogatásukért.

Szeretettel várom Önöket szeptember 17-19. között az I. Tudományfesztiválra,  hogy Széchenyi István és Bolyai János halálának 150. évfordulóján  együtt ünnepeljük  a magyar tudomány méltán világhírű eredményeit!


Dr. Zárug Péter Farkas

Tudományfesztivál-igazgató,

a Bolyai Pedagógiai Alapítvány elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top