Close

A német ügető ünnepi hete

E heti beszámolómban a  Német Ügetőderby eredményeiről is az ugyanabban az időben zajló Dél-Olaszországi nemzetközi amatőrhajtóbajnokságról szeretnék beszámolni. Lássuk picit részletesebben az elmúlt hét történéseit. Mint minden évben, most is augusztus első vasárnapján került sor a germán ügetőversenyzés legnagyobb eseményére, a Derbyre, mely záróakkordja volt a bő egyhetes monstre eseménynek, a „Derby Woche”-nak. Ennek keretében, nyolc nap alatt öt ügető versenynapot rendeztek meg, a Berlin nyugati részén fekvő pályán, Mariendorfban. Átlagban minden nap 12-14 futam került megrendezésre. A kiírásban többek között olyan versenyek szerepeltek, mint a Charlie Mills Emlékverseny, az Amatőr-bajnokság, de külön futamot rendeztek az amatőr hajtónők részére is. Ezeken kívül számos Díjat, Emlékversenyt futottak le és neveztek el kiemelkedő német ügetőszemélyiségekről. Természetesen a Kancadíj – Arthur Knauer Díj, valamint az Német Ügetőderby jelentették az eseménysorozat csúcspontját.
 
Június 24-én, a meeting első napján, az Arthur Knauer Díj (Kanca Díj, 50.000 EUR) keretében négy előfutamot bonyolítottak le és az első két helyezett kvalifikálta magát egyenes ágon a döntőbe, amelyre szombaton került sor. A „B” futamot követően, a fináléban, nagy csatát követően, Anky Kievitshof (Abano As-Imca Kievitshof) ért célba elsőként, holland hajtójával, Robbin Bakkerrel, akit a ló trénere Rob de Vlieger bízott meg a siker reményében. A híres futtató, Marion Jauß lova Indikid (R. Hülskath) nagy esélyesként lett második, míg mögötte a bajor Godolin (D. Fleischer) végzett.
 
Vasárnap, a meeting második napján került sor a Derby előfutamaira (a négy előfutam első két helyezettje kvalifikálta magát a döntőbe, illetve idővel is bekerültek még ketten), valamint a Spreeradio Derby-Pokal der Zweijahrigen-re is, vagyis a kétévesek nagy erőfelmérőjére. Ezt Staro foot Loose (Daguet Rapide-Ideal Lease) nyerte Arnold Mollema-val a sulkyjában, megelőzve Halley Jet Star-t (H. Wewering), valamint Charles Aznavour-t (J. Holzschuch).
 
A hét további versenynapjairól mindenképpen említést érdemel még az Optimahl Catering-Cup (30.000 EUR), amely eldöntésére, a két előfutam első 6-6 helyezettjének kellett megküzdenie. A győzelmet, küzdelem után, szép stílusban Yamira Limburgia (JS’ Photo-Rosetta Limburgia) szerezte meg a holland Dion P. Tesselaar remek hajtásával. A nagy favorit Yquem Rich (T. Panschow), az előfutamában győzött ugyan, a döntőben viszont még a dobogóra sem fért fel, a negyedik helyen zárt.
 

Az Amatőrök Bajnokságára is sor került (30.000 EUR), melyben szintén döntő futam után, Medhufushi győzött, kocsijában Marian Tux-szal. A nyerő hajtó többek között, olyan legendát is maga mögé utasított, mint Rita Drees (67 éves és több mint 2300 versenyt nyert), aki Let’s The Music Play lovával második helyen végzett.

A várva várt Ügetőderbyre vasárnap került sor, összdíjazása 218.430 EUR volt. Az előfutamok nagy vesztese, a favorizált Velten Cuture (Diamond Way-Tabora) volt, aki az előfutamában a befutó közepén, vezető pozícióban váratlanul hibázott. A döntőbe jutott 10 résztvevő között ott volt a fent már említett híres futtató, Marion A. Jauß lova, az egyik előfutam nyerője, Baltimore As (Ganymede-Balmoral SL), de a híres holland ügetőhajtó Langeweg-család is három idomítottjával volt érdekelve a nagy versenyben. E trió egyike volt a döntő egyetlen kancája, az előfutamban kiváló időt ügető Finca (SJ’s Photo-Marcella). Az indulók között megtalálhattuk a finn tulajdonban levő Unikum-ot (Allison Hollow-Uceana) is, mely hajtója Heinz Wewering az egyes startszámot választotta a futam előtt. Tehette, hiszen az első öt startszámot választó hajtó egyikének sem kellett a „fal”. A döntő hatalmas küzdelmet hozott, amelyben az utolsó kanyarig Baron W. (Super Arnie-Bona Steding) és a legjobb idővel a fináléba érkező Mary’s Boy (Ganymede-Red Lady) vezetett, utóbbi kocsijában az ifjú, mindössze 18 éves Robbin Bot ücsörgött. A befutóban aztán a vezető lovak mögött meghúzódó Unikum-ot harcba dobta Wewering és kivédve az outsidernek kikiáltott, Cees F. Kamminga holland hajtó erős támogatása alatt futó Armando Kievitshof (Ganymede-Continental Lobell) ostromát, megnyerte a 115. Német Derbyt. A harmadik helyen a nagy esélyes Baltimore As ért célba, akivel hajtója R. Hülskath csak későn tudott kiszabadulni a zsákutcából.  A győztes ló kilométerideje 1,15.2. Ez a győzelem volt a 60 éves Heinz Wewering nyolcadik Derby sikere! A hetediket egyébként még 2001-ben aratta. A siker után, a könnyeivel küszködő hajtólegenda azt emelte ki, hogy az egyes startszámot azért választotta, mert eldöntötte, hogy ezúttal várásra fogja hajtani lovát, mert az előfutamban úgy szorult a második helyre Baltimore As-szal szemben, hogy végig vezetett és a cél előtt néhány méterrel kapott ki.
Az ügetőt kedvelő rajongók egy hét alatt sok csodálatos versenyt, kiválóan felkészített lovakat, nagyszerű rendezést láthattak.

 A „Derby-hét” zárónapját mintegy 16.000 ezer néző izgulta végig a helyszínen. Az ügető szezon tehát javában zajlik szerte Európában, vasárnap rajtunk a sor, kíváncsian várjuk a hazai háromévesek küzdelmét, amely remélhetőleg látványos, szép küzdelmet, igazi sportélményt nyújt majd a sportág hazai szerelmeseinek!

Nemzetközi Amatőrhajtóbajnokság Tarantoban

Ezen a hétvégén a már említett fontos nemzetközi események mellett immáron 25. alkalommal is megrendezésre került a dél-olaszországi amatőrhajtó bajnokság ahol 11 náció méretette meg magát,s ahol hazánkat Kelemen Tamás  profi amatőrhajtó képviselte. 3 futamban küzdhettek meg a résztvevők amely küzdelemből legjobban a német hajtó jött ki a legjobban olasz vetélytársai mellett. Kelemen Tamásnak az első futamban akár sikerülhetett volna is a győzelem de sajnos nem úgy alakult a verseny ahogy az lovának optimális lett volna így csak a 4.helyre szorult vissza!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top