Close

Az ételallergia tünetei és kezelése

Az ételallergiásoknak kialakított étrendjük van. Az allergiájuk miatt nem ehetnek akármit, oda kell figyelniük, hogy a kész ételekbe ne legyenek olyan összetevők, amelyek rohamot, súlyosabb tüneteket váltanak ki.

Vannak, akik még nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is allergiások, így az elfogyasztott étel után jelentkező tünetek miatt orvoshoz fordulnak. Immunológiai és allergológiai vizsgálatokon kell átesniük, hogy az orvosok meg tudják állapítani, mire allergiások. Ezt a vizsgálatot el lehet végezni, úgy is, hogy a vérből vesznek mintát, ezt általában két éven aluli gyermekeknél, illetve várandós kismamák esetében célszerű elvégezni. A táplálék allergián kívül a méh és darázscsípések okozta allergiát, illetve a légúti allergiát, valamint a pollen, zöldség és gyümölcs allergiát is ki lehet mutatni.

Sokan nem veszik komolyan az allergiát, mert olyan élelmiszert is esznek, amit nem szabadna, például tojást utána pedig, amint jelentkeznek a tünetek, a csalánkiütések, a száj zsibbadása, az arc, az ajkak megduzzadása, légzési nehézség, beveszik a gyógyszert.
Az allergia súlyosabb, életveszélyes tünetei, amikor feltétlenül orvost kell hívni a gyors pulzus, a duzzadt torok, a légutak összeszűkülése, vérnyomáscsökkenés, ami szédüléssel járhat, esetleg ájulással vagy halállal.

Az ételallergia általában már gyerekkorban megjelenik, de a szója, búza, illetve tej allergiát többnyire kinövik, aki viszont gyerekkorában súlyos allergiával küzdött, illetve a rákra, halra, mogyoróra, dióra allergiás, egy életen át megmaradhat.  
Az ételallergiások immunrendszere bizonyos élelmiszerek bizonyos összetevőit káros anyagnak vélik, és védekeznek ellene. Úgynevezett „E” típusú antitesteket termel (IgE). Ha ezek az IgE antitestek találkoznak azzal az anyaggal, ami az allergiát kiváltotta, hozzájuk kötődnek és más immunrendszeri sejtekből hisztamint bocsátanak ki.
A hisztamin felelős a tünetekért, a viszketésért, a csalánkiütésekért, a légutak összeszűküléséért, a vérnyomáscsökkenésért.

Általában az ételallergiát bizonyos fehérjék váltják ki, mint például a tojás, olajos magvak, rákfélék, ezek mellé gyerekkorban még a búza, tej, szója allergia is párosulhat.
Bizonyos embereknél nem annyira súlyos, míg másoknál komoly veszélyt jelent az ételallergia. Úgy kerülhetjük el legjobban az allergiás reakciót, ha kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek a tüneteket kiváltják. Sajnos vannak helyzetek, amikor nehéz kideríteni, hogy bizonyos ételek mit tartalmaznak, például étteremben vagy társasági eseményen.

A legfontosabb, hogy mindig el kell olvasni a termékek címkéit, hogy mit tartalmaznak. Célszerű figyelmeztető karszalagot hordani, hogy mások tisztában legyenek az illető ételallergiájával, így könnyebben tudnak segíteni.
Gyermekek esetében a gyermekkel foglalkozóknak feltétlenül szólni kell, a gondozóknak, tanároknak, a gyerek barátainak, azok szüleinek, vagyis mindenkinek, aki rendszeres kapcsolatba kerül a gyermekkel.  

Súlyos allergia esetén injekcióban adható adrenalint írhat fel az orvos, amit a betegnek mindig érdemes magánál tartania, és a súlyos reakció estén beadnia vagy beadatnia. Gyengébb allergia estén gyógyszert (antihisztamint) írnak fel, amit az allergénnel való találkozás után kell bevenni, enyhíti a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top