Close

Fogyókúra

Valószínűleg a nők több, mint 80% fogyókúrázott már életében. Vagy egy férfi megnyerése vagy elvesztése miatt, vagy csak azért, mert elege lett bból, hogy egyre nagyobb méretű ruhákat kell vásárolnia. A fogyókúra lehet jó döntés is, ha okosan csináljuk, de lehet nagyon rossz is, ha csak belevágunk valamibe.
Egy fogyókúra elkezdéséhez fontos tudni, hogy mi a legjobb a szervezetünknek, hiszen mindenkinek más használ. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire gyors az anyagcserénk. Ez azért kulcsfontosságú, mert azt az energiát termeli meg, amelyet a szervezeted naponta minimálisan felhasznál az életfunkciók (légzés, emésztés, testhőmérséklet, kiválasztás) fenntartásához, nyugalmi állapotban! Nem tartalmazza viszont a szellemi és fizikai tevékenységekhez szükséges energiát.

Tehát az életviteledtől is függ, hogy milyen módszert próbálsz ki. Fontos viszont, hogy semikképpen ne válaszd az éhezést! Ezzel csak azt éred el, hogy a leadott kilódid majd megduplázva jönnek vissza, amint elkezdesz újra normálisan táplákozni. Vannak nagyon jó tippeket adó oldalak, vagy dietetikusok, akik válsztása talán jobb ötlet, mint egy weboldal. A dietetikus olyan szakember, akinek feladata a gyógyítás a beteg élelmezésben, ezentúl tanácsadás különböző területeken, valamint a prevenció, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése és közvetítése a lehető legszélesebb körben. Második tanács lényegében ugyan az, mint az első. Egyél! Viszont nem mindegy, hogy mit, mennyit, mikor és hogyan. Ha fogyókúrázunk nagyon fontos, hogy étrendünkkel főként a zöldségekre és gyümölcsöre összpontosítsunk.

Rosttartalmuk ugyanis nemcsak a bélműködés és a székletürítés szempontjából előnyös, hanem késlelteti az étkezés után kialakuló éhségérzetet. Persze, a nagyon édes gyümölcsökből (szőlőből, cukrozott sárgadinnyéből), a kalóriában gazdag magvakból (dióból, mogyoróból) vagy az aszaltszilvából ne sokat együnk. Ehetünk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket és hetente egyszer barna tésztát is. Hogy miből-mennyit ehetünk? Lényegében mindenfélét, de keveset, ha zsirídékról, húsról, felvágottról vagy tejterméről van szó.

A kenyérre például csak vékonyan kenjünk margarint, az ételek elkészítéséhez pedig inkább étolajat használjunk. A csirke bőrét húzzuk le, mert azzal rengeteg zsiradékot eszünk meg hirtelen. Fontos tehát, hogy mindenből együnk egy keveset, de az is lényeges, hogy sokszor. A fogyókúrázóknak sokszor tanácsolják, hogy a napi háromszori étezés helyett egyen inkább naponta hatszor kis adagot. Lényeg, hogy reggeltől estig ez az adag mindig kevesebb legyen. Meghatározó az is, hogy asztalnál, ülve és lassan fogyasszuk el ételeinket. A túl gyors evés ugyan is gátolja a telítettség érzetét, így a szükségesnél jóval többet eszünk. Egy normál étkezésnek körül-belül 20-30 percig kellene tartania.

A fogyást segíti az is, ha nem cukros, szénsavas üditőket iszunk, hanem szénsavmentes ásványvízet, vagy magunk facsart gyümölcslevet. Az alkoholos italok fogyasztását pedig teljesen zárjuk ki! Továbbá elengedhetetlen a testmozgás is. Ajánlott a heti három, 30 perces mozgás, melynél fontos, hogy megizzadjunk. Ennek során ugyanis nem csak kalóriát égetünk el, de bizonyos méreganyagok is távoznak a testünkből.
Ha valaki tehát elszánná magát és belekezdene egy fogyókúrába keressen fel egy dietetikust vagy egy webodalt. A különböző keresőoldalak ebben segítséget nyújtanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top