Ring Magazin

Hétfô, 2019. Augusztus 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap
OTTHON

A káva hőszigetelése

A káva hőszigetelése

Épületeink fenntartási költségeinek csökkentése érdekében mind jobb hőszigetelésre törekszünk, szeretnénk összefüggő termikus burkot kialakítani. Bizonyos szerkezeti elemeknél, problémás csomópontoknál azonban kompromisszumot kell kötnünk, ilyen például a nyílászáró és a főfal csatlakozási pontja, az úgynevezett káva hőszigetelése is.

Egy átlagos épület homlokzati felületéhez képest a káva felülete viszonylag kicsi, de nem elhanyagolandó 3-7 százalék. A kávában két teljesen különböző funkciójú és fizikai tulajdonságú szerkezet találkozik, ezért a két szerkezet – a fal és a nyílászáró – csatlakozása gondos tervezést és kivitelezést igénylő csomópont. A káva hőszigetelése esetében külön kell választanunk az új szerkezet építésének esetét és az utólagos felújítási megoldásokat. A nyílászáró külön építési egység, beépítése vagy cseréje egyszerűbben kivitelezhető, ám felújítások esetében a káva hőszigetelési lehetőségét jelentősen befolyásolja, hogy a nyílásban milyen pozíciót foglal el a nyílászáró. A homlokzat hőszigetelési képességéhez képest a nyílászáró hőszigetelési képessége akár 10-szer rosszabb is lehet, viszont a nyílászárók felületi aránya a homlokzathoz képest csak 10 százalék. A teherhordó falszerkezet önmagában általában rossz hőszigetelési képességgel rendelkezik, de a homlokzati hőszigetelés néhány ritka kivételtől (pl. műemlék épület) eltekintve jól megoldható.

Amennyiben a nyílászárót a korábban elterjedt megoldás szerint a falszerkezet közepére építették be, és ez a pozíció nem is változik meg, a nyílásba a hőszigetelő anyag befordulásánál kialakul egy viszonylag kis szigetelendő falfelület. Ennek a falfelületnek a hőszigetelése jól megoldható, de korlátokba ütközik: a hőszigetelés hatásossága ugyanis nagyobbrészt a vastagságától függ. Ez a paraméter az, amelyet a káva hőszigetelése esetében behatárolnak a körülmények. A hőszigetelés a szabad falnyílás keresztmetszetét fogja lecsökkenteni, vagyis minél vastagabb hőszigetelést szeretnénk alkalmazni, annál jobban takarunk rá hőszigetelésünkkel a beépített nyílászárótokra.

A tokra ráforduló hőszigetelésnél két alapvető szempontot kell figyelembe venni: az egyik, hogy a szárnyakat még akadálytalanul tudjuk működtetni, a másik pedig egy esztétikai probléma. Mivel a tok keskenyedése a nyílászárónak szokatlan megjelenést ad, ilyen esetben 20–40 mm-es káva hőszigetelést szoktak alkalmazni. Ez a megoldás annyival javítja falnyílásunk hőszigetelését, hogy a belső falvégek hőmérséklete a harmatpont fölé tud emelkedni, és a belső oldalon nem alakul ki páralecsapódás. Kisebb hőveszteséggel azonban még ezen a viszonylag kis felületen is számolni kell.

Lényegesen jobb a helyzet, ha az új építés vagy a felújítás során a nyílászárót a külső falsíkra helyezik ki. Ebben az esetben a hőszigetelendő káva felülete megszűnik, mivel a káva bekerül a hőburkon belüli fűtött térbe, a homlokzati hőszigetelés pedig közvetlenül ráfekszik a tok külső síkjára, mivel az egybeesik a teherhordó falszerkezet külső síkjával.
Az ideális eset új építés esetén egységes termikus burok létrehozása! Alacsony energiájú házaknál tovább javíthatjuk csomópontunk hőszigetelését, ha adott nyílászáróméretnél a nyílások szélességét tovább növeljük. Így a falvégek egy toktoldó vagy segédkeret elhelyezésével a homlokzati hőszigetelés alatt mélyebben helyezkednek el. Ebben az esetben a toktoldót vagy a segédkeretet a hőszigetelés teljesen eltakarja, így a falvég már elég hőszigetelési vastagsággal lesz fedve, és egységes homlokzati hőburkot tudunk létrehozni.

knaufinsulation.hu

 
TÁPLÁLKOZÁS

Az Év fagylaltja 2019

Az Év fagylaltja 2019

A nagyrécsei Wilheim Dávid „Il Re Del Piemonte” elnevezésű fagylaltja nyerte az Év fagylaltja díjat a Magyar Cukrász Iparosok Országos...

TÁPLÁLKOZÁS

Magyarország Tortája 2019 - a döntős torták

Magyarország Tortája 2019 - a döntős torták

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot...

OTTHON

Új fényben

Új fényben

Ha csak tehetjük, költözzünk ki egy új kaspóval, dizájn mécsessel vagy más lenyűgöző fényjátékú hangulatvil...

OTTHON

Tér és üdeség

Tér és üdeség

Nem kell már várnunk a tavaszra, vége a fagyoknak, a kandalló mellett teát szürcsölő periódusnak, végre kedvenc magazinunkkal a kezü...

Oldal 3 / 386

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 158 vendég böngészi

bav logo kicsi banner