Ring Magazin

Péntek, 2019. Február 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány A világban

A VILÁGBAN

Tudomány - A VILÁGBAN

Hány lépés a világ...

Hány lépés a világ...

4961 - naponta átlagosan ennyi lépést tesz meg egy ember világszerte. Az amerikai Stanford Egyetem kutatói vizsgálták ezt, kutatásukból lokálisan elemezve az is kiderült: egy magyarországi ember 5300-5500-at lép egyetlen nap alatt.
 A kutatás az okostelefonjainknak köszönhető, az egyetem szakemberei több mint 700 ezer ember mobiljának alkalmazásától gyűjtöttek be adatokat, ebből kiszámították, hogy a hongkongiak teszik meg naponta átlagosan a legtöbb, azaz 6880 lépést, az indonéziaiak pedig a legkevesebbet, mindössze 3513 lépést.
Ez a kutatás ezerszer értékesebb, mint az emberek mozgásmennyiségével foglalkozó eddigi bármely más vizsgálat - értékelték a tudosok a felmérést. A szakemberek a testmozgási egyenlőtlenség fogalmát használták a tanulmányukban. Ez olyan, mint a vagyoni egyenlőtlenség, csak nem a gazdagok és a szegények, hanem a legfittebbek és leglustábbak közötti különbséget jelenti. Kimutatták, hogy minél nagyobb a testmozgási egyenlőtlenség, annál magasabb az elhízottak aránya egy országban. Svédország például egyike azon országoknak, ahol a legkisebb a különbség a lakosság legmozgékonyabb és leglustább hányada között. Itt az egyik legalacsonyabb az elhízottak aránya is. Az Egyesült Államokban és Mexikóban nagyjából ugyannyi lépést tesznek meg naponta az emberek, az USA-ban mégis nagyobb az aktivitási egyenlőtlenség és magasabb az elhízottak aránya. A szakemberek azt is kimutatták, hogy az olyan országokban, ahol alacsony az elhízottak aránya és kicsi az testmozgási egyenlőtlenség - ilyen például Japán is -, a férfiak és a nők átlagosan ugyannyit lépnek. A nagy testmozgási egyenlőtlenséget mutató országokban azonban - Egyesült Államok, Szaúd-Arábia - a nők azok, akik kevesebbet mozognak.
A kutatók tanulmányukban még egy érdekes kitételt is tettek: 69 amerikai várost rangsoroltak aszerint, hogy mennyire könnyű bennük gyalog boldogulni. Az adatok szerint New York és San Francisco a "gyalogosbarát" városok közé tartozik, Houstonban és Memphisben azonban autóra van szükség a boldoguláshoz.Nem meglepő, hogy az emberek többet jártak gyalog a gyalogosbarát városokban.A kutatók szerint az ilyen információk segíthetnek a városok megtervezésében, átalakításában, hogy azok több mozgásra ösztönözzék a helyieket.

 
Tudomány - A VILÁGBAN

Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

A világ 35 kulturális és természeti helyszínének világörökségi listára kerüléséről dönthet az ENSZ...

Tudomány - A VILÁGBAN

Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra

Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra

A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény m...

Tudomány - A VILÁGBAN

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután

Akár kilenc évig is szoptatja kicsinyét az orangután, hosszabb ideig, mint bármely más főemlős - állapították meg a vadon élő...

Tudomány - A VILÁGBAN

Kanada! En garde!

Kanada! En garde!

„Szeretne valakit párbajra kihívni?” – ezzel a felkiáltással üdvözölte a napot a Calgary Herald.

Az online újság a kanada...

Oldal 3 / 5

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 155 vendég böngészi

bav logo kicsi banner