Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Április 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Pártok

PÁRTOK

Ütköző - PÁRTOK

Az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalást, de nem zárkózik el a visszalépésektől

Az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalást, de nem zárkózik el a visszalépésektől

Teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt, ugyanakkor továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket. A következő hetekben azonban a választók mozgósítására koncentrálnak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP két társelnöke.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Gémesi Györggyel, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet elnökével közösen értékelték újságírók előtt az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseit.
Szél Bernadett kijelentette: a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítson a választáson, holott minden mértékadó elemzés szerint a legszélesebb körű együttműködés vezethet kormányváltáshoz. A DK is ragaszkodik a saját jelöltjeihez - tette hozzá.
Közölte azt is: az elmúlt napok tárgyalásának legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az ellenzéki oldalon a párttömbök még nem értették meg a szavazópolgárok akaratát, és nem kerültek közelebb egy teljes ellenzéki koordináció megvalósításához.
Szerinte pártja mindent megtett a széleskörű együttműködés érdekében, azért, hogy a választók minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölttel találkozzanak. Ez nem az egyéni stratégiák helye - közölte, hozzátéve: tiszta helyzetet kívántak teremteni, de ahogy fogalmazott, nem mindenki érdekelt abban, hogy tiszta helyzet legyen Magyarországon.
Három hetet szántak a tárgyalásokra, amelyek során bátor kezdeményezéssel éltek - vélekedett -, sőt "bementünk az oroszlán barlangjába". Jelentős kockázatokat vállaltak a tárgyalások létrejötte érdekében, ezeket a tárgyalásokat azonban nem lehet a végtelenségig húzni.
Közölte azt is: "ahol egy ajtó bezárul, ott mindig nyílik egy másik", arra utalva, hogy a cél jelenleg a minél nagyobb választási részvétel elérése. Megjegyezte: ebben Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértett hétfő esti, egy benzinkúton tartott tárgyalásukon.
Hadházy Ákos leszögezte: bárki bármit mond, pártja nem rúg fel semmilyen asztalt, csupán feláll attól az asztaltól, amelyhez partnerei - a Jobbik valamint az MSZP és szövetségesei - egyszerre nem voltak hajlandók leülni, de figyelni fog arra, mi zajlik ott.
Úgy fogalmazott: ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt.
Gémesi György azt közölte: pártszövetsége mindent megtett azért, hogy utat nyisson a párbeszédnek, ezt az utat nem ők zárták be. Azt mondta: rajtuk kívül senki nem akar őszintén megállapodni, és azok, akik most együttműködésről beszélnek, semmit nem tettek azért.
Szél Bernadett arra a kérdésre, hogy osztja-e jelölttársa, Vágó Gábor véleményét a vasárnapi tárgyalásokkal kapcsolatban, leszögezte: nem tartja szerencsének, hogy ellenzéki pártok között ilyen diskurzus folyik, így nem kíván abban részt venni. Ugyanígy nem kommentálta Toroczkai László Jobbik alelnök LMP-vel kapcsolatos bírálatát sem.
Hadházy Ákos az édesanyja korábbi földvásárlási szándékával kapcsolatos kérdésre úgy felelt: ilyen ügyekkel azért próbálják lejáratni, mert lebuktatta a miniszterelnök vejét és más kormánypárti politikusokat.

A Demokratikus Koalíció továbbra is tárgyalni akar az LMP-vel

 

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke azt kérte az LMP-től, hogy szerdán folytassák a vasárnap megkezdett tárgyalásokat.

Molnár Csaba keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP vezetőinek egy kevéssel korábban elhangzott szavaira reagált. Az EP-képviselő azt mondta, az LMP-s nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy az LMP nagyon különböző tárgyalásokat folytatott vasárnap a demokratikus ellenzéki pártokkal és hétfőn a Jobbikkal. A Jobbik elutasította az LMP közeledését, de a DK minél előbb szeretne tovább tárgyalni - közölte.
Az LMP miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján lezártnak tekintette a tárgyalásokat, mert azt szeretné, ha minden ellenzéki párt együttműködne, köztük a Jobbik is - értelmezte a Szél Bernadett által elmondottakat Molnár Csaba. A DK viszont úgy látja, hogy ennél sokkal jobb, ha azok a pártok működnek együtt, akik erre hajlandóak - tette hozzá.
Molnár Csaba kiemelte: a keddi sajtótájékoztatón az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos viszont azt mondta, hogy habár már nem kezdeményeznek tárgyalásokat, de nyitottak arra, hogy ha valaki "megkeresi őket, akkor beszélgessenek". A DK-s politikus ezért felajánlotta, hogy bármely, az LMP által kiválasztott helyszínen találkozhatnak.
Arra a kérdésre, hogy a DK támogatna-e jobbikos egyéni jelölteket, azt felelte, hogy lehetetlen olyan párttal együttműködni, amelyik ezt elutasítja. Hangsúlyozta a véleményét, hogy ha az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK képes koordináltan jelölteket állítani, akkor az elegendő a kormányváltáshoz.
Egy újabb kérdésre azt felelte, hogy a kölcsönös visszaléptetésekben hisznek, az egyoldalú visszaléptetések már nem vezetnek sehova. Hangsúlyozta, hogy ők eddig 61 körzetben visszaléptették vagy el sem indították a jelöltjeiket, az LMP pedig összesen csak egy körzetben lépett vissza. "Nem a mi oldalunkon pattog a labda" - fogalmazott.
Személyi sértésekre nem alapoznak politikát - felelte arra a kérdésre, hogy hogyan tudnának együttműködni az LMP-vel, azután, hogy Vágó Gábor vasárnap utalást tett arra, hogy a baloldali pártok egyeztetésén a DK valamelyik politikusa részeg volt. Molnár Csaba hozzátette, hogy az LMP képviselőjelöltje azóta már bocsánatot kért, ezért a témát lezártnak tekintik.

***

A Momentum három helyen visszalépteti jelöltjeit az ellenzék javára

 

A Momentum három helyen, Pestszentlőrincen, Marcaliban és Szekszárdon visszalépteti jelöltjeit az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP javára - jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: Pestszentlőrincen Nagy Károly lép vissza a szocialista Kunhalmi Ágnes javára, Szekszárdon Rácz Norbert, az LMP-s Hadházy Ákos javára, Marcaliban pedig Fábián László a jobbikos Steinmetz Ádám javára.
Fekete-Győr András a visszalépéseket indokolva azt mondta: húsz nap van a választásokig, ezért nincs idő elhúzódó, eredménytelen, véget nem érő tárgyalássorozatokra és kommunikációs blöffökre, mert ennél sokkal többel tartoznak a magyar embereknek, így eljött a döntés ideje, tettekre van szükség. "Kutyakötelességünk" mindent megtenni a kormányváltásért, egy jövőbeli politikai generációváltásért és az azt követő politikai kultúraváltásért is - fogalmazott.
Hangsúlyozta: a Momentum részéről ez egy gesztus minden oldal felé, amellyel azt fejezik ki, hogy másokkal ellentétben "nem csak szövegelnek", hanem konkrét lépéseket tesznek.
Kijelentette: a "szekértábor logikán" felül kell emelkedni, mert teljes együttműködés nélkül nagyon kevés választókerület nyerhető meg Magyarországon. Ha képes volt a Momentum erre a gesztusra, akkor ez az összes többi párttól is elvárható, hívják őket Jobbiknak, MSZP-nek vagy LMP-nek - tette hozzá a Momentum elnöke.
Kérdésre válaszolva úgy vélte: a visszaléptetéssel a Momentum megtette az első komoly lépést, és készek lesznek a további együttműködésre.
Úgy vélte: a mai magyar ellenzéki közállapotokat jól jellemzi, hogy az ellenzéki pártok leültek egymással tárgyalni és perrel a hátuk mögött álltak fel. "Sárdobálás, blöffök, tehetetlenség, eredménytelenség" - fogalmazott a politikus, aki szerint az elmúlt 48 órában szinte minden benne volt, amiért a Momentum elindult a politikai generációváltás útján.
Hangsúlyozta: az ellenzéki pártoknak 8 évük volt, hogy megbeszéljék egymással a dolgokat, de három héttel a választások előtt sem jutnak semmire.

MTI

 
Ütköző - PÁRTOK

Molnár Gyula: teljesíthetetlen feltételeket szabtak az ellenzéki együttműködéshez

Molnár Gyula: teljesíthetetlen feltételeket szabtak az ellenzéki együttműködéshez

Az MSZP elnöke szerint teljesíthetetlen feltételek hangzottak el a vasárnapi, a választási együttműködésről tartott ellenzéki megbe...

Ütköző - PÁRTOK

Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkormányának tagjait

Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkormányának tagjait

Az embereket szolgává tevő uralkodás helyett az embereket szolgáló kormányzást ígért választási győzelmük eset&ea...

Ütköző - PÁRTOK

Karácsony Gergely 13. havi nyugdíjat, béremelést és rezsicsökkentést ígér

Karácsony Gergely 13. havi nyugdíjat, béremelést és rezsicsökkentést ígér

Karácsony Gergely többek között átfogó béremelési programot, 13. havi nyugdíjat és rezsicsökkentést is ígé...

Ütköző - PÁRTOK

Orbán Viktor: nekünk Magyarország az első

Orbán Viktor: nekünk Magyarország az első

Nekünk Magyarország az első - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap elmondott 20. évértékelőjében, amelyet Budapesten, a V&aa...

Oldal 4 / 12

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amio 2019apr 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi

bav logo kicsi banner