Ring Magazin

Kedd, 2018. December 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás
TÁPLÁLKOZÁS

Bioenergetizálódunk

 Bioenergetizálódunk


Összeült Budapesten a bioenergetikai agytröszt

Június 21-én megnyílt az ENSZ FAO által szervezett Bioenergia Hét (Bioenergy Week) Budapesten, európai és nemzetközi iparági szakértők, döntéshozók, a civil és üzleti szféra képviselőinek éves szakmai találkozója.
A négy nap során a résztvevők áttekintik az eddigi tapasztalatokat a szilárd, cseppfolyós és gáznemű bioüzemanyagok előállításában és használatában, egyúttal teret adva az új lehetőségeknek és együttműködéseknek is a közelmúlt technológiai újításai, a piaci körülmények és a bioenergia nyersanyagok elérhetőségében bekövetkezett változások tükrében. A helyszínt a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.
A budapesti rendezvényre az európai és szomszédos országokon kívül a világ más pontjairól (Brazília, Japán) is érkeztek a terület nemzetközi szakértői és döntéshozók a FAO római központján belül működő Global Bioenergy Partnership (GBEP) meghívására, hogy elsősorban Kelet-Európára és Közép-Ázsiára összpontosítsák figyelmüket. Különös jelentőséget ad a találkozónak, hogy idén épp 10 éves a Partnerség.
A bioenergia egy a biomasszából (szerves anyagok, mezőgazdasági és lakossági hulladék) kinyerhető megújuló energiaforrás, amit fűtésre, elektromos áram előállítására és üzemanyagként is használhatunk.
Egyre növekvő nemzetközi figyelem és támogatás övezi azon törekvéseket, melyek a fenntarthatóság szempontjait igyekeznek az élet minden területére becsempészni – új lendületet adva a bioenergia szektor számára is.
A Bioenergia hét megnyitóján Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság és élelmiszerellátás nem elválasztható az éghajlatváltozás és az energiaszektor kihívásaitól.
„A bioenergia, ha megfelelően állítják elő, akár a vidékfejlesztés eszköze lehet, jövedelemforrást biztosítva az ott élőknek,” mondta.
Ez egyúttal azt is jelenti, tette hozzá Rakhmanin, hogy az integrált megoldás kell követnünk, ami az élelmiszert és az üzemanyagot egyszerre biztosítja.
Európában már jelenleg is sok ország használja modern és fenntartható módon a biomassza-alapú energiát energiamixének szélesítésére és egyúttal üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére. Közép-Európában és a környező országokban is jelentős, de gyakran kiaknázatlan, lehetőség rejlik a szektorban.
FAO-EBRD kísérőprogram


A második napon mutatják be a FAO és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) új módszerét, amely döntéshozóknak kínál segítséget klímabarát technológiák piaci bevezetéséhez, legyen szó napelemes szivattyúrendszerről, mezőgazdasági források megőrzéséről vagy a bioenergiáról. Az új eljárást, amely az EBRD Éghaljlatváltozási Pénzügyi és Technológiatranszfer Központjának (FINTECC) programja, tavaly már sikeresen alkalmazták Marokkóban.

forrás: Élelmiszer Online 2016. június 21.

Mentés

Mentés

 
TÁPLÁLKOZÁS

Gondolkodjunk!

Gondolkodjunk!

Környezettudatos táplálkozás

Belegondolt már abba, mennyi energiát igényel a mindennapi élelmének előállítása? A F...

TÁPLÁLKOZÁS

Mi is az igazi, mi az "igaz", mi a jó?!

Mi is az igazi, mi az


Az aktuális divat, vagy inkább nevezzük "az orvosi kutatások eredményeinek" társadalmilag elfogadott és kedvelt eredményei szerint, fogyasszu...

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Saláták minden mennyiségben

Saláták minden mennyiségben
Levélzöldségek a legkorábbi vitaminforrások , de mit-mikor-hova ?
 
Segítséget adunk eligazodni a rengeteg saláta féle-fajta között .
&n...
TÁPLÁLKOZÁS

Kiskerti méregkeverők

Kiskerti méregkeverők
 
Sokan találkozunk azzal a problémával, hogy hiába próbáljuk kertünket vegyszerek nélkül művelni a "kedves szomszéd bácsi" hetente permetfelhőbe burkolja a kertjét, ahonnan hozzánk is átjönnek a ...
TÁPLÁLKOZÁS

A kiskerti vetőmagok többsége mérgekben fürdik?

A kiskerti vetőmagok többsége mérgekben fürdik?
Most még kertjeink alszanak, de egy hobbikertész lelke ilyenkor már ébredezik és lassan nekikezd a tervezésnek.
 
Hazánkban a kis tasakos vetőmagok többsége csávázott,felszívódó növényvédő szerekke...
TÁPLÁLKOZÁS

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a magyar vidék képét

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a magyar vidék képét

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a vidéki települések képét, nemcsak vizuálisan, hanem a szemléletet tekint...

TÁPLÁLKOZÁS

Ökológiai dombágyásokkal a vegyszermentes jövőbe!

Ökológiai dombágyásokkal a vegyszermentes jövőbe!

A Kormányzat támogatja Civil kezdeményezésünket , immár közvetlen életterünkben a vegyszermentes hobbikertek kialakításában is.

201...

TÁPLÁLKOZÁS

Közösségi kertek lehetőségei

Közösségi kertek lehetőségei

Néhány éve kezdett bele néhány lelkes fiatal egy egész Európában működő dologba, a közösségi kertek szervezésébe. Eleinte biogazdálkodási szakemberek és egy egyetemi tangazdaság segítségével indu...

TÁPLÁLKOZÁS

Őszi teendők az ökológiai kertekben

Őszi teendők az ökológiai kertekben

Az idei évben nagyon sokféle fertőzés sújtotta a növényeket, a beteg növényi részek pedig átviszik jövő évre a kórokozókat.
 Hogyan lehet ezt megállítani? 
Régen kizárólag égetéssel, később kemikál...
TÁPLÁLKOZÁS

Legyen élő a gyeped!

Legyen élő a gyeped!

A gyep minden kert központi eleme, legyen szó vegyszerekkel létrehozott művi-, vagy ökológiai, sokszínű kertekről.

A Garden EXPO megmutatta, hogy a természet totális kiirtását is lehet favorizálni...

Oldal 5 / 7

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 968 vendég böngészi

bav logo kicsi banner