Ring Magazin

Vasárnap, 2019. December 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika

INFORMATIKA

Tudomány - INFORMATIKA

Szabályozzák a kereskedelmi célú drónok forgalmát az Egyesült Államokban

Szabályozzák a kereskedelmi célú drónok forgalmát az Egyesült Államokban

Az Obama-kormányzat kedden bejelentette, hogy szabályozzák a kereskedelmi célú drónok forgalmát.

A bejelentéssel az amerikai kormány gyakorlatilag szabad utat nyitott a vezető nélküli repülők (drónok) kisebb méretű típusainak kutatási, oktatási és szállítási célból történő alkalmazásához.

A készülő szabályrendszer ugyanakkor nem lesz érvényes két internetes vállalatra: az elsősorban kulturális termékeket (könyveket, CD-ket, DVD-ket forgalmazó) Amazonra és a Google óriáscég leányvállalatára, az Alphabetre. Ezeknek a cégeknek a drónnal történő szállításokra külön szabályozást dolgoznak ki.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) vezetője, Michael Huerta ugyanakkor azt egyelőre nem közölte, hogy mikortól lép életbe a két céget érintő külön szabályozás, s elhárította az erre irányuló újságírói kérdéseket is.
Korábban mind az Amazon, mind a Google azt jelentette be, hogy már 2017 januárjától drónokkal szállítják házhoz az interneten megrendelt portékákat.
A kereskedelmi célú drónok alkalmazása az Egyesült Államokban törvénytelen, hacsak nem ad külön engedélyt rá a szövetségi hatóság.
A most bejelentett általános szabályozás – amely több mint hatszáz oldalas – viszont már augusztustól érvényben lesz.
Kutatási, oktatási, fejlesztési, mezőgazdasági célokra lehet majd meghatározott méretű és súlyú, kis drónokat alkalmazni; de antennák, olajvezetékek, áramvezetékek, hidak ellenőrzésére és mentőakciókra is igénybe vehetőek lesznek drónok.
Az előírások szerint e kis repülőknek 25 kilogrammnál kevesebbeknek kell lenniük és 122 méteres magasságban, maximum 161 kilométeres óránkénti sebességgel repülhetnek majd. Emberek fölött és éjjelente nem repülhetnek, hacsak nincsenek felszerelve speciális világító berendezéssel.
Egyetlen gép működtetéséhez legalább tizenhat, oklevéllel rendelkező légiirányítónak kell rendelkezésre állnia, és bármilyen balesetet vagy rendellenességet azonnal jelenteni kell a szövetségi légügyi hatóságnak.
A Fehér Ház véleménye szerint a drónok kereskedelmi alkalmazása 2025-ig mintegy 100 ezer új munkahely teremtését ígéri, 82 milliárd dolláros beruházással.
A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben azonban továbbra sem lehet majd drónokat igénybe venni, mint Huerta elnondta: biztonsági okok miatt.

 

Forrás: MTI / Fotó: wired.com

 
Tudomány - INFORMATIKA

Formálódó közösségek, társadalmak

Formálódó közösségek, társadalmak


A Microsofté lesz a LinkedIn
    
A Microsoft megvásárolja a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott LinkedIn üzleti közöss...

Mentés

Tudomány - INFORMATIKA

Bővíti társadalmi szerepvállalását Magyarországon a Huawei

 Bővíti társadalmi szerepvállalását Magyarországon a Huawei
 
A Huawei kiemelkedően jó évet zárt tavaly Magyarországon: forgalmát a 2014-es 36 milliárd forintról közel duplájára, 67,5...
Tudomány - INFORMATIKA

A Youtube-nak állít konkurenciát az Amazon

A Youtube-nak állít konkurenciát az Amazon

A klasszikus televíziós műsoroknak és a Youtube-nak állít konkurenciát az Amazon kedden bejelentett új szolgáltatásával: az A...

Tudomány - INFORMATIKA

Párkapcsolat is tönkremehet a meggondolatlanul közzétett adatok miatt

Párkapcsolat is tönkremehet a meggondolatlanul közzétett adatok miatt

Minden tizedik ember szenvedett már annak káros hatásaitól, hogy személyes adatait, fényképeit, titkait az interneten is megosztotta, ennek ellen&...

Oldal 4 / 16

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 288 vendég böngészi

bav logo kicsi banner