Ring Magazin

Szombat, 2018. December 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

GAZDASÁG

Hír és háttér - GAZDASÁG

Szárnyalnak a lakásárak

 Szárnyalnak a lakásárak

A több éve tartó ingatlanpiaci fellendülés mára az ország minden pontjára kihat. A jelenség legnépszerűbb példája Budapest, ahol az átlagos négyzetméterárak idén augusztusban elérték a 700 ezer Ft/m2-t is. A legnagyobb mértékű növekedés azonban nem mindig a fővárost érinti. Például idén augusztusban a téglalakások esetében a dobogós helyeket a vidéki nagyvárosok foglalják el.


A 2018-as lakáspiaci bumm

Az ingatlanpiaci áremelkedések hazánkban minden ingatlantípusra kiterjednek, de főként a téglalakások esetében figyelhetőek meg. Eger városában például átlagosan csaknem 60 ezer forinttal drágábban juthatunk hozzá egy négyzetméterhez, mint januárban. Így jelenleg az egri téglalakásokat átlagosan 347 ezer Ft/m2-es áron kínálják.

Ennél kevesebb, 12-17 százalékos változás figyelhető meg Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Budapesten is. A fővárosban szintén emelkedés figyelhető meg, ahol a téglalakások átlagos négyzetméter árai az év elején 630 ezer Ft/m2-ről indultak és augusztusra a 700 ezer Ft/m2-t is meghaladták.

A vizsgált nagyvárosok közül Sopronban, Szegeden és Veszprémben csak egy számjegyű volt a növekedés mértéke, az itt eladásra kínált téglalakások átlagos négyzetméter árai augusztusban 356 és 456 ezer Ft/m2 között mozogtak.

Albérletárak az egekben


Az elmúlt évben az albérletek árai is emelkedtek. Az élen járó fővárosunkban január óta 18%-kal változtak az átlagárak, így a legmagasabb, 3557 Ft/m2-es átlagáron a budapesti albérleteket kínálják. A második legnagyobb mértékű változás eddig Sopronban volt tapasztalható, ahol egy négyzetméter bérlése 300 forinttal emelkedett az év elejéhez képest.

Jelenleg legolcsóbban A vizsgált városok között Egerben vehetünk ki lakást, méghozzá átlagosan 1500 forintért négyzetméterét. Kis különbségekkel a középmezőnyt Kecskemét, Debrecen és Szeged kiadó lakásai alkotják, itt az albérletek átlagos négyzetméter árai 1900-2200 Ft/m2 között alakulnak.


Magasak az ingatlanárak világszinten is

A számunkra sokszor elérhetetlennek tűnő hazai ingatlanárak a világ viszonylatában nem is olyan magasak. Az USB Global Real Estate Indexe összegyűjtötte azokat a nagyvárosokat, ahol nevetségesen drága árakkal találkozhatunk és érdemes felkészülni a visszaesésre. A kutatás során 20 nagyvárost vizsgáltak meg, amelyek tekintetében 2012 óta átlagosan 35%-kal emelkedtek az ingatlanárak.

Az első hat helyen Hong Kong, München, Toronto, Vancouver, Amsterdam és London áll. Amennyiben Hong Kongban szeretnénk ingatlanba fektetni, 22 évet kellene dolgoznunk ahhoz, hogy egy 60 m2-es lakást megvásárolhassunk, ugyanezt Londonban 15 év munka után tehetnénk meg. Ráadásul mindez pedig úgy értendő, mintha átlagkeresetünk 100%-át kizárólag lakásvásárlásra használnánk fel. A középmezőnyben található többek között Párizs, Frankfurt, Sydney, Tokyo és New York is. A vizsgált városok közül legkisebb mértékben a milánói ingatlanárak emelkedtek, ahol egy 60 m2-es lakás megvásárlását 6 év munka után engedhetnénk meg magunknak.

Forrás: ingatlannet.hu

 
Hír és háttér - GAZDASÁG

Építési Piaci Prognózis 2019-2022

Építési Piaci Prognózis 2019-2022

2018. november 20-án a Kortárs Építészeti Központban kerül nyilvánosságra immár harmadszor a független, középt&a...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Szárnyalnak a magyar domainek

Szárnyalnak a magyar domainek

A domain a legolcsóbb marketing eszköz, nem véletlen, hogy évről évre, sőt napról napra egyre több domaint regisztrálnak. Szárnyalnak a ...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára leg...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Közös nyilatkozat az agrárinnováció fejlesztéséről

Közös nyilatkozat az agrárinnováció fejlesztéséről

Tíz közép- és kelet-európai ország írt alá nyilatkozatot együttműködésükről a mezőgazdasági innováci&oacu...

Oldal 1 / 442

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 232 vendég böngészi

bav logo kicsi banner