Close

Energiatakarékos háztartás

A nyugati világ mértéktelen fogyasztásra rendezkedett be. Hajszolt iramban merítjük ki az energiaforrásainkat. E folyamatnak otthonunk is része, hiszen az országban felhasznált energia harmada a háztartásokban fogy el. Rajtunk is áll, hogyan gazdálkodunk! Az energiahatékonyság ésszerű, tudatos energiafelhasználást jelent. Ezt szolgálja, ha jó hatásfokú berendezéseket, háztartási gépeket, építészeti megoldásokat alkalmazunk, és odafigyelünk környezetünkre.


Takarékos háztartási eszközök

A mosó- és mosogatógépek, a hűtő- és fagyasztógépek csakúgy, mint a szárítógépek, sok évre szóló szerzemények. A jó teljesítmény mellett megbízhatóságot és hosszú élettartamot várunk tőlük. Mindezen túl legyenek takarékosak is. Az alacsony áram- vagy vízfogyasztás nemcsak a környezet tehermentesítését jelenti, hanem alacsonyabb üzemeltetési költséget is. Sok berendezés esetében az élettartam alatt elfogyasztott energia drágább, mint maga a berendezés.

Mosogatógép

A mosogatógépek a felhasznált energia legnagyobb részét a víz felmelegítésére fordítják. Ha a berendezést nem árammal előállított hálózati meleg vízhez csatlakoztatjuk, az áramfogyasztás akár 60 százalékát is megtakaríthatjuk. A meleg vízhez való csatlakoztatás akkor ajánlható, ha az épület melegvíz-ellátó rendszerében van cirkulációs vezeték, vagy ha a meleg víz megnyitását követően kevesebb, mint egy liter hideg víz folyik el a meleg víz megérkezéséig, valamint ha a gépet legalább heti három alkalommal használjuk.

 

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin februári számában található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top