Close

Felpörget, de milyen áron?

Egy ideig tényleg felfrissít, azonban hatása épp úgy elillan, mint a pénz, amit ezekre költünk. Borsos áruk mellett, igen sok mellékhatással bírnak ezek a mesterséges löttyök.

 

 

Hazánkban jelenleg a Monster Energy Drink hódít, ami leginkább (a szülők bánatára) a fiatalok körében örvend igen nagy népszerűségnek. Az italt 1998-ban kezdték gyártani Amerikában, Corona államban, eleinte a crossmotoros társadalom saját célú ellátására. Később a termék annyira sikeres lett, hogy piacra is dobták. Mára már a világ minden pontján ismerik jellegzetes ízéről és az egyedi logójáról. Ám kevesen tudják, hogy az energiaitalok ősatyja a Red Bul. De vajon igaz-e a szlogen, miszerint „Szárnyakat ad”?

A tinik doboz számra isszák naponta a különbözőfajta energiaitalokat, nem is sejtve, hogy ezzel mennyi kárt okoznak szervezetükbe. Ezek a színes üdítők egy bizonyos ideig fokozzák ugyan az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet, de ezen kívül számos mellékhatással is rendelkeznek. Egy állatkísérlet során, a tudósok arra jöttek rá, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést, szorongást, valamint öncsonkítást produkáltak. Mivel az ilyen típusú löttyök koffein tartalma egy bögre erős kávénak felel meg, nagy dózisban tartalmaznak cukrot, és legális stimuláló anyagokat, a szervezetre egyáltalán nincsenek olyan jó hatással, mint ahogy azt a reklámok elhitetik velünk. Összetevőinek egy része kölcsönhatásba léphet a koffeinnel, amik befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben, vagy alkohollal együtt fogyasztjuk. A pörgető italok bűnlajstroma azonban itt még koránt sem ér véget. Nem csak a szívnek és az érrendszernek árt, hanem befolyásolja a gyógyszerek hatását is, emellett kiszárítja a testet, és hasmenést is okozhat. Áruk sem éppen pozitív tulajdonságaik listáját képviselik. Néhány országban már nem is tolerálják ezen folyadékok jelenlétét. Olaszországban, Dániában, Norvégiában és Franciaországban például egyenesen tilos a forgalmazásuk.

Az energiaital fogyasztása nem ajánlott:

  •     terhes nőknek,
  •     szoptatós anyáknak,
  •     magas vérnyomásban szenvedőknek,
  •     szívbetegeknek,
  •     koffein érzékeny személyeknek.
  •     alkohollal együtt fogyasztva.

Amennyiben kimerültnek érzed magad, a boltban nem feltétlen a Red Bull és egyéb társai jelentik a megoldást. Létezik sokkal egészségesebb és olcsóbb trükk a fáradság leküzdése ellen:

  •   Egyél napközben diót és mogyorót, ugyanis ezek frissítő hatással bírnak
  •   Igyál magas ásványi anyag tartalmú ásványvizet
  •   Reggelire fogyassz gyümölcsöt, vagy gyümölcslét, amitől jobban fog indulni a napod. Mozogj naponta minimum 20 percet, ezáltal nem csak  frissebb, de egészségesebb is leszel.
  •   Mint, ahogy a dal is mondja: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás! Szóval, ha teheted, ne bulizz minden nap, és ne is dolgozd magad halálra, hanem pihend ki magad!

Ha pedig semmiképp sem tudsz meglenni kedvenc italod nélkül, érd be napi egy dobozzal. Ezt nem csak költségvetésed, de szervezeted is meg fogja köszönni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top