Close

Schmitt a magyar állampolgárság felvételére biztatja a szlovákiai magyarokat

A magyar köztársasági elnök első hivatalos szlovákiai látogatása során csütörtökön délután Pozsonyban találkozik a félmilliós magyar kisebbség képviselőivel is. Schmitt Pál a Pravda című független pozsonyi napilapban csütörtökön megjelent interjújában elmondta: szeretné arra biztatni őket, hogy kapcsolatukat az anyaországgal – amennyiben ez nem ellenkezik országuk előírásaival – erősítsék meg a magyar állampolgárság felvételével is. A kettős állampolgárságot firtató kérdésre továbbá elmondta: bízik abban, hogy Pozsony enyhíti a határon túli magyarok könnyített honosítására való reakcióként tavaly szigorított szlovák állampolgársági törvényt.

Schmitt szerint a magyar-szlovák kapcsolatok „most minden szinten új dinamizmust szereztek, amit látogatásom is jelképez”. Az államfő ugyanakkor természetesnek tartja,hogy a szomszédok között néha viták vannak. Úgy véli: ez politika, az egyszerű emberek között viszont nem lát konfliktusokat.

A köztársasági elnök megjegyezte: Pozsonyban nem a pártok, hanem a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel találkozik, s folytat eszmecserét a Magyarok XXI beszélgetés-sorozat keretében arról, mi vár a magyarokra a XXI. században.
 
Határozottan tagadta, hogy a magyar félnek esetleg területi követelései lennének, ahogy ettől a szlovákok tartanak.
 
Schmitt kifejezte meggyőződését, hogy a Budapestet az utóbbi időben különösen a médiatörvény ügyében ért nemzetközi bírálatok nem fogják beárnyékolni a magyar EU-elnökséget. Úgy vélte, a médiatörvénnyel sincs probléma, ezért is írta alá. „Nálunk százszázalékos a sajtószabadság, ugyanolyan, mint az (Európai) Unió bármely országában” – húzta alá a magyar államfő a pozsonyi Pravdában megjelent interjúban.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top