Close

Különleges esemény az Új Színház művészeivel

2011. január 14-én az Új Színház csapata különleges turnéra indul az ország észak-keleti csücskébe, Szatmárcsekére.  16 órákor megkoszorúzzák Kölcsey sírját, majd 17 órától a helyi művelődési házban adnak különleges és rendhagyó műsort a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az előzmény tavaly szeptemberre nyúlik vissza, amikor is a színház meghívta a híres községet, hogy a budapesti színházak Andrássy úti évadnyitó fesztiválján mutassa be a település unikumnak számító szilvalekvárfőző technikáját, – amely eseményen az újszínházas színészek is kavarhattak –, no meg a híres szilvapálinkájukat. Cserébe azt ígérték a művészek, hogy januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ők látogatnak el hozzájuk alkalmi műsorral.
 
A közel másfélezer leleket számláló Szatmárcseke sok mindenről nevezetes. A falu leghíresebb lakójaként tartja számon Kölcsey Ferencet, aki itt írta (sok más versével együtt) a  Himnuszt – erre emlékezünk egyébként a Magyar Kultúra Napján.
 
Az Új Színház verskommandója az ő alakját is fölidézi műsorával, melybe főleg a tájhoz kapcsolódó verseket, írásokat válogattak a környék íróinak, költőinek tollából, a régmúlt időktől kezdve egészen a mai kortársakig.
 
A falu a szilvalekvárja és a pálinlája mellett különleges ételeiről is híres, például a kukoricakásás töltött káposztáról. Áldás és átok is, hogy minden oldalról folyóvíz veszi körül, ez az a hely, „hol a kis Túr siet” a Tiszába. Mára már védetté nyilvánított a református  temető – világviszonylatban is egyedülálló – csónak alakú (illetve emberarcú), fekete fejfáival.
A részt vevő művészek:
GALKÓ BALÁZS
HUSZÁR ZSOLT
MÁRTA ISTVÁN (zene)
NEMES WANDA
POKORNY LIA
SZÁRAZ DÉNES

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top