Close

Lóra fel!

A hétvégén Európa egyik legnagyobb kikötővárosában kezdetét vette az év legrangosabb tornász eseménye, a rotterdami világbajnokság. A magyar csapat elsőszámú favoritja, a lóspecialista Berki Krisztián, aki ha jól üli meg „hátasát” Hollandiában felülhet és a világ trónjára.

Ami a tornász világbajnokságokat illeti az első versenyt a múlt században, egészen pontosan 1903-ban rendezték, a belgiumi Antwerpenben, egyéni összetett és csapatverseny formájában. Szerenkénti döntőket hivatalosan majd harminc évvel később 1930-tól rendeztek, akkor is szigorúan az urak részére. A nőknél 1950-től ismerték el, jegyzeték be a „nagy könyvek” oldalaira a szerenkénti győztes neveit. Azokat a versenyzőket, akik e két dátum előtt léptek a torna vb-k szőnyegére, a sportág nemzetközi irányító szerve a Fédération Internationale de Gymnastique röviden FIG, nem számította a hivatalos világbajnokok közé. Maradjunk annyiban, a XX. század első felében főként Franciaország, Csehszlovákia és Svájc fiai-lányai domináltak a világversenyeken.  

Magyarország egyébként kétszer is vendégül láthatta a világ torna elitjét. Először 1934-ben, majd közel ötven évvel később, 1983-ban rendezett Budapest világbajnokságot. Legutóbb pedig 2002-ben adtunk otthont a szerenkénti vb-nek. Jelenlegei versenyzőink közül a négyszeres Európa-bajnok Berki Krisztián tartozik a világ élvonalába. Közte és a többi magyar tornász között óriási űr tátong. Igaz a hölgyeknél dicséretre méltó Böczögő Dorina teljesítménye, de a tizennyolc esztendős orosházi lány egy szerencsétlen sérülés miatt nem vehet részt a világbajnokságon. A pekingi olimpián is szereplő tornászlány ennek ellenére kiutazott a magyar csapattal, hogy a helyszínről buzdíthassa a válogatott tagjait. Ami a várakozásokat illeti, ha nem is érem esőben, de egy medáliában mindenképp bízhatunk, hisz Berki Krisztián a legutóbbi két világbajnokságról is ezüstéremmel tért haza. A kiváló lólengő, a döntő alatt a saját ereje mellett, a múltból is táplálkozhat. A fináléban elég, ha a nagy elődökre gondol. Például Pelle Istvánra, vagy Magyar Zoltánra…

Program:

Okt. 17. vasárnap női egyéni és csapat selejtező, 2. nap (magyarok, 7. csoport: 9.00-10.45), várható végeredmény 23.00

Okt. 18. hétfő férfi egyéni és csapat selejtező, 1. nap

Okt. 19. kedd férfi egyéni és csapat selejtező, 2. nap (magyarok, 8. csoport: 14.30-16.45) várható végeredmény: 23.30

Okt. 20. szerda női csapatfinálé

Okt. 21. csütörtök férfi csapatfinálé

Okt. 22. péntek férfi egyéni összetett finálé 16.00-19.00, férfi egyéni összetett finálé 19.30-22.00

Okt. 23. szombat szerenkénti finálék, 13.00-17.00 női ugrás, felemáskorlát, férfi talaj, ló gyűrű

Okt. 24. vasárnap szerenkénti finálék, 14.00-18.00 női gerenda, talaj, férfi ugrás, korlát, nyújtó 

Forrás: Magyar Torna Szövetség 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top