Close

Fontos győzelem a finnek ellen

Két egyenrangú csapat találkozott az Európa-bajnokság selejtezőinek negyedik fordulójában. A magyar válogatott sorozatban harmadik győzelmét készült bezsebelni, a finnek pedig első pontjaikat szerették volna odahaza megünnepelni. A második félidő csapkodó, izgalmas játéka végül magyar sikert hozott, Dzsudzsák Balázs a 94. percben döntötte el a mérkőzést. Csoportmásodikként várhatja válogatottunk a tavaszi folytatást.

A finnek nagyon magabiztosnak tűntek a mérkőzés előtt, ami nem is csoda, hiszen Stuart Baxter csapatának döntő jelentőségű volt ez a mérkőzés, mivel még pontot sem szereztek a selejtezősorozat  folyamán. Baxter-kapitánynak ráadásul az állása volt a tét, a média és a drukkerek is a vezetőedző leváltását szorgalmazták már a Moldovától elszenvedett vereségük óta. A rossz szereplésnek köszönhetően a Helsinki Olimpiai Stadion még félig sem telt meg, bár a hangulatra nem lehetett panasz, a finn drukkerek szorgalmasan biztatták csapatukat. Az első félidőben nem sok örömük lehetett a szurkolóknak, Porokara gyenge lövése, és Dzsudzsák szabadrúgásai nem jelentettek veszélyt a kapura, az első negyedóra szinte eseménytelenül telt el. Az első félórában a magyar válogatott enyhe mezőnyfölényt alakított ki, sajnos ez helyzetekben nem mutatkozott meg. A finnek ezután magukra találtak, és többször is eljutottak a magyarok kapujának közelébe, Väyrynen kishíján megszerezte a vezetést a hazaiaknak, távoli bombája a felsőlécen csattant, jól jött a 15 perces szünet.

A második játékrészre Koman állt be Rudolf helyére, ez sokat lendített a csapat játékán, a 49. percben pedig a vezetést is megszerezte a magyar válogatott. Koman hajszálpontos passzal indította Szalait, aki a későn reagáló Jääskeläinent kicselezve az üres kapuba passzolta a labdát. (0-1) A finnek a gól után magasabb sebességbe kapcsoltak, sorra dolgozták ki a veszélyes akciókat, szerencsére a magyar védősor átjátszhatatlannak bizonyult, Gera hátralépéseivel megszilárdította a védelmet, a hazaiak pedig egyre görcsösebben támadtak. A hazaiak kedvencének Jari Litmanennek a beállítása után lényegesen veszélyesebbek lettek a finn támadások, bár Gera fejese, és ezt követő ziccere (amit tévesen lesnek ítélt meg az ír játékvezető) jelezte, hogy a kontrajáték könnyen eldöntheti a mérkőzést a magyarok javára.

Egyértelműen Forssell volt a finnek legaktívabb csatára, a 78. percben Király Gábor bravúrjának köszönhetően megmaradt az előny, de hat perccel később már a rutinos kapus sem tudott segíteni, Emerenko remek indítása után Forssell már betalált. (1-1) Magyar szempontból nem is jöhetett volna rosszabbkor a hazaiak egyenlítő találata, az északiak teljes erőbedobással támadtak, mindhiába, hiszen az utolsó utáni pillanatban Magyarország mellé állt a szerencse, amihez persze kellett Elek nagyszerű passza Dzsudzsáknak, aki nem sokat tétovázott, 13 méterről kitömte Jääskeläinen kapuját, teljes finn sokk, magyar örömmámor. Ezután már csak a kezdősípra maradt idő, nagyon fontos győzelmet aratott Magyarország válogatottja, amely tavasszal a második helyről várhatja a Hollandia elleni hazai mérkőzését. Ami biztos: 2011. március 25-én telt ház fogja várni a srácokat a Puskás-stadionban.

Európa-bajnoki selejtezők, E csoport:
Finnország – Magyarország 1-2 (0-0)
Helyszín: Helsinki, Olimpiai Stadion
Játékvezető: Alan Kelly (ír)
Finnország: Jussi Jääskeläinen – Petri Pasanen, Markus Heikkinen, Sami Hyypiä, Niklas Moisander – Roman Eremenko, Tim Sparv (Jari Litmanen, 71.) – Roni Porokara (Alexei Eremenko, 71.), Mika Väyrynen, Daniel Sjölund – Mikael Forssell.
Magyarország: Király Gábor – Vermes Krisztián, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt (Vanczák Vilmos, 87.) – Vadócz Krisztián (Pintér Ádám, 75.), Elek Ákos – Rudolf Gergely (Koman Vladimir, 46.), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám.
gól: Forssell (86.), illetve Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)
sárga lap: Väyrynen (41.), illetve (Lipták 37.)

A csoport további eredményei:
San Marino – Moldova 0-2 (0-1)
gól: Josan (20.), Dorosh (86., 11-esből)
Hollandia – Svédország4-1 (2-0)
gól: Huntelaar (4., 55.), Afellay (36., 59.), illetve Granqvist (69.)

Az E-csoport állása:
1. Hollandia 12 pont/4 mérkőzés (12-2)
2. Magyarország 9/4 (12-4)
3. Svédország 6/3 (9-4)
4. Moldova 6/4
5. Finnország 0/3 (2-6)
6. San Marino (0-19) 0

A magyar válogatott további programja:
2011. március 25.:
Magyarország – Hollandia
2011. március 29.:
Hollandia – Magyarország  
2011. június 7.:
San Marino – Magyarország  
2011. szeptember 2.:
Magyarország – Svédország  
2011. szeptember 6.
Moldova – Magyarország  
2011. október 11.
Magyarország – Finnország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top