Ring Magazin

Vasárnap, 2019. December 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tizenhatok

E-mail Nyomtatás PDF
Ma, amikor  fejet hajtunk az aradi vértanúk emléke előtt, kellő tisztelettel és meghatottsággal gondoljunk arra, hogy a honvédtisztek több mint fele – származását tekintve – nemhogy nem volt magyar, de a nyelvünket sem, illetve csak alig beszélte! 

Aulich Lajos
Damjanich János
Dessewffy Arisztid
Kiss Ernő 
Knezic Károly
Lachner György
Lázár Vilmos
Leiningen-Westerburg Károly
Nagysándor József
Poeltenberg Ernő 
Schweidel József
Török Ignác
Vécsey Károly

1849 augusztusa és 1850 februárja között Aradon még további három honvédtisztet végeztek ki: 1849 augusztus 22-én Ormai Norbert honvédezredest, a honvéd vadászezredek parancsnokát  – őt szokás az első aradi vértanúnak is nevezni – , 1849. október 25-én Kazinczy Lajos honvéd ezredest, Kazinczy Ferenc fiát  – őt szokás a tizenötödik aradi vértanúnak nevezni –  és 1850 február 19-én Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét. Lenkey János honvéd vezérőrnagy szintén az aradi várbörtönben halt meg, őt azért nem végezték ki, mert a börtönben megtébolyodott.
 
 (1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 159 vendég böngészi

bav logo kicsi banner