Close

Alonso ismét nyert

Két héttel a monzai diadala után a kétszeres világbajnok Fernando Alonso újra maga mögé utasította a mezőnyt, ezúttal a szingapúri villanyfényes futamon. A vb másik nagy esélyese Mark Webber a harmadik helyen végzett, ezzel a kettőjük közötti különbség 11 pontra csökkent. Hamilton kiesett, és Button is csak a negyedik helyen végzett, Vettel viszont második helyével megelőzte a pontversenyben a tavalyi világbajnokot. Még négy futam van hátra, és az első öt versenyző között mindössze 25 pont a különbség. 

A rajtnál mindenki simán eljött, igaz Alonsonak védekeznie kellett Vettellel szemben, ám a spanyol végül sikeresen megőrizte pozícióját. Massa az utolsó helyről indult, (mivel autója megállt a tegnapi időmérőn) és már a rajtot követő körben kiment a boxba, ezzel pedig letudta a kötelező kerékcseréjét. Webber is ugyanezt a taktikát alkalmazta, miután Liuzzi autója megadta magát, és bejött a Safety Car. Webber hamarosan már a nyolcadik helyen autózott, ér remélhette, hogy az élen állók kerékcseréi után előnyös helyzetbe kerülhet. Ez elmaradt, mivel Barichellot nem tudta megelőzni az ausztrál, ezért hátránya a kerékcserékig megnövekedett, ám így is a harmadik helyig jött fel. Miután mindkét McLaren pilóta Webber mögé szorult, elég reménytelennek tűnt Hamilton és Button felzárkózása a dobogós helyek valamelyikére. De Kobajasi a 32. körben a falhoz csapta a Saubert, melybe még Bruno Senna is belevágódott, így ismét jöhetett a biztonsági autó, és ezt követően a repülőrajt.

A Virgin-es Di Grassi nem túl illedelmes módon feltartotta Webbert, Hamilton pedig kihasználta az alkalmat, és bebújt a listavezető mellé, de végül olyan szűken vette a második kanyart, hogy Webber eltalálta a hátsó kerekét, ami azonnal kitört. Ennek köszönhetően a brit versenyző kiszállt a további küzdelmekből, és Monza után Szingapúrban is nullázott. Webberék esetét vizsgálták a versenyigazgatók, de végül nem osztottak ki büntetést. Alonso és Vettel teljesen elszakadtak a mezőnytől, és sorra autózták a leggyorsabb köröket, a különbség köztük minimálisra csökkent. Kubica még okozott néhány kellemes percet a verseny végefelé, egy nem tervezett boxlátogatása után visszaesett a hetedik helyről a 11-re, ám az új szett gumival parádés előzéseket mutatott be, és néhány körön belül ismét a hetedik helyen találta magát.

Kovalainen okozott még a végére egy kis izgalmat, a Lotus kigyulladt az utolsó körben, a finn versenyző írígylésre méltó hidegvérrel oldotta meg a helyzetet, gurult egy fél kört a lángoló autóval, majd a célegyenesben kényelmesen kikászálódott, és a pályabírók segítségével eloltotta a tüzet. Vettel még megpróbálta befogni Alonsot, de végül a spanyol hajtott át elsőként a célegyenesen, győzelmével pedig 11 pontra megközelítette az éllovas Mark Webbert. A világbajnokság utolsó négy futama hihetetlen izgalmakat tartogat, két hét múlva Japánban „turnézik” a száguldó cirkusz.

SZINGAPÚR, VÉGEREDMÉNY (61 kör)
1. Alonso    Ferrari    1 óra 57:53.579
2. Vettel    Red Bull-Renault    +0.293
3. Webber    Red Bull-Renault    +29.141
4. Button    McLaren-Mercedes    +30.384
5. N. Rosberg    Mercedes    +49.394
6. Barrichello    Williams-Cosworth    +56.101
7. Kubica    Renault    +1:26.559
8. Sutil    Force India-Mercedes    +1:52.416
9. Hülkenberg    Williams-Cosworth    +1:52.791
10. Massa    Ferrari    +1:53.297
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. Webber    202
2. Alonso    191
3. Hamilton    182
4. Vettel    181
5. Button    177
6. Massa    125
7. N. Rosberg    122
8. Kubica    114
9. Sutil    49
10. M. Schumacher    46
 
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Renault    383
2. McLaren-Mercedes    359
3. Ferrari    316
4. Mercedes    168
5. Renault    133

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top