Close

A félszemű hős

Az óriások is tudnak sírni. Hiába az égimeszelő alkat, a fényűzés, a világbajnoki érmek. Karol Bielecki a német Rhein-Neckar Löwen kézilabdázója (sport)emberi tettet hajtott végre. Bebizonyította, hogy egy olyan súlyos sérülésből, aminek következtében fél szemére megvakult, talpra lehet állni.

Karol Bielecki még a nyár elején, júniusban szenvedett súlyos sérülést. Az ominózus lengyel-horvát mérkőzésen a balátlövőt az ellenfél játékosának, Josip Valcicnak a lövése találta fejen. Bielecki mint egy darab fa, úgy esett a kézilabdacsarnok műanyag borítására. Az ütéstől szemhéja és szemgolyója súlyosan megsérült. A kiváló játékost kórházba szállították, ahol a legjobb orvosok közreműködésével azonnal megműtötték. De hiába a lublini szemklinika és a szakma specialistáinak áldozatos munkája, Bielecki továbbra sem látott bal szemére. Ekkor úgy tűnt soha többet nem kézilabdázhat. Majd következett az újabb műtét, amit mindenki bizakodva várt. A csoda azonban elmaradt. A 28 esztendős Bielecki szeme továbbra sem reagált a külvilág fényeire. Az orvosi diagnózis lesújtó volt a lengyel kézilabdázó számára: „a bal szemére teljesen megvakult!”

Normális esetben egy Bieleckihez hasonló sikeres sportoló azonnal visszavonult volna. A pénzt és hírnevet már megszerezte magának, s a szurkolóktól is tiszteletet kapott világ életében. Nem utolsó sorban a pályafutása is sikeres, hisz világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát. Ez lengyelként óriási eredmény, hisz a piros-fehér színben játszó nemzet kézilabdázói sohasem tartoztak a világ élvonalába. Csupán két hónapnyi pihenőt adott magának, s egy percig sem gondolkodott azon, mit kezdjen új életével. A fejtörést csak az okozta számára, hogy miként védje szemét a mérkőzések során. A leleményes lengyel nem sokáig erőltette az agysejtjeit és orvosainak köszönhetően egy speciális védőszemüveget kapott a kézilabda meccsek idejére. Mivel sérült szemét nem érheti ütés, a műanyag szemüveg megvédi Bieleckit az olykor igencsak durva védőjátékosok kezeitől. De a „csodaszemüveg” csak a testi épségéért felel, a teljesítményét nem kétszerezi meg. Arra azonban ott volt ő maga, aki fantasztikus játékkal rukkolt elő, balesete utáni első Bundesliga mérkőzésén. A SAP Arena közönsége kórussá formálódott és a szűnni nem akaró „Karol! Karol!” rigmussal köszönte meg, a Göppingen ellen dobott 11 gólját. A nagy visszatérés nem is sikerülhetett szebbre, hisz Bielecki lett a baden-württembergi rangadó hőse. A találkozó lefújását követően, a lengyel óriás elsírta magát örömében. Bielecki legyőzve a félelmet és betegséget, ismét visszatért a világ legjobb kézilabdázói közé. Székely Éva már a múlt században megmondta: „Sírni csak a győztesnek szabad”. Karol Bielecki a német rangadón élete legnagyobb győzelmét aratta…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top