Close

Bohém Hangulat – karikatúra kiállítás Debrecenben

bohemhangulat20 1

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 23 éves múlttal rendelkező Konzervatórium Galériában sorozatban immár 20. alkalommal kerül megrendezésre a 2020. február 9-én vasárnap 15 órakor megnyíló „BOHÉM HANGULAT” karikatúra kiállítás.

bohemhangulat20 2

HOFI személyisége hazai viszonylatban még most is igen nagy súllyal nyom a latban, csak úgy „dagonyázott” a közönség szeretetében, mint ahogyan a közönség részéről is óriási várakozás és vágyakozás előzte meg a fellépéseit. A mai napig is egyedülálló az elismertsége hazai és nemzetközi szinten egyaránt, így a határ mentén, a magyarság lakta vidékeken, illetve az országunktól távolabb élő magyar diaszpórák környezetében.

„Sztárok jönnek, sztárok mennek a tündöklés, a csillogás egén ma is, …..meg holnap is
Micsoda átjáróház…..
Hofi nem volt sztár………Hofi az örök legenda…….”

A ma is népszerű művész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb alakja hatvan évvel ezelőtt lépett fel először Magyarországon, itt a debreceni Csokonai Színházban, ahová Szendrő József színigazgató szerződtette. Ebből az alkalomból Hofi szellemiségét hordozó, a magyar nyelv szépségére, kifejező erejére, játékosságára, logikájára épülő szituációs karikatúrákból álló kiállítási anyag készült el Debreceni Tamás ötletgazda instrukciói alapján.

Az ötleteket Fábry János Pulitzer-díjas karikaturista szabta Hofira, illetve ebben Jeney Klára portrékarikaturista is szerepet játszott, a nevéhez fűződik a meghívón szereplő „PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI” címadó gondolat képben történő megformázása is.

Dr. Duffek Mihály exdékán évek óta fáradhatatlanul (f)akasztja a humort a kiállítás megnyitón, melyet szokás szerint zenei program követ a Liszt hangverseny teremben, ahol az intézmény Ütős Tanszéke hallgatói előadásában „ütős műsort” láthat majd az általában 100 – 300 fős közönség.
A program végén pedig HOFI emléke előtt tisztelegve – lefújva a múltjáról egy kicsit a port – együtt énekli majd mindenki a kiállítás megnyitó címadó dalát, a Próbálj meg lazítani”-t.

Ezt a kiállítási anyagot minél szélesebb körben bemutatási céllal vándorkiállítás formájában – a karikaturistákkal együtt – jó szívvel ajánljuk, mint jeles, kiemelkedő kulturális értéket itthon és külhonban egyaránt.

Kérem, csak egy arcnyi mosolyt hozzon magával mindenki, ígérem, egy tarisznyányi jó kedvvel fog távozni…

LEGYEN MINDENKI VENDÉGÜNK EGY POHÁR BORRA,….. EGY POHÁR PEZSGŐRE, ….. és…. NÉHÁNY POHÁR ……..JÓ SZÓRA……..

Tisztelettel : Debreceni Tamás
Konzervatórium Galéria vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top