Ring Magazin

Hétfô, 2020. Február 17.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró ORSZÁGJÁRÓ A farkas a hónap állata a Budakeszi Vadasparkban

A farkas a hónap állata a Budakeszi Vadasparkban

E-mail Nyomtatás PDF

A Budakeszi Vadaspark látogatói az idei esztendőben először a farkast „választották meg” a hónap állatának.A 2020-as évben minden hónapban facebook-szavazáson dönthetik el a Vadaspark látogatói, hogy a park melyik lakóját tüntetik ki a hónap állata címmel.

Januárban a farkas és a macskabagoly közül választhattak a játékban részt vevők, a szavazatok alapján a farkas lett a hónap állata. A Budakeszi Vadasparkban három farkas él: Ulan, Ancsin és Bajir. Mindhárom hím mongol nevet kapott, mivel a szürke farkasok eurázsiai alfajához tartoznak. Neveik jelentése: Vörös, Vadász és Ünnep/Öröm.
Közismert, hogy a farkasok falkában, családban élnek, az utódokat együtt táplálják, védelmezik. Az viszont kevésbé köztudott, hogy a falkán belül csak az alfa hím és az alfa nőstény nászából születnek utódok. A farkasok a rókakotorékhoz hasonló üregben hozzák világra kicsinyeiket, akik vakon születnek.
Szaglásuk kiváló: akár 2 kilométeres távolságból is képesek kiszagolni a zsákmányukat. Különleges képességük, hogyha menekülniük kell, visszaöklendezik az elfogyasztott táplálékot, hogy könnyebben elfuthassanak üldözőik elől.
És hogy kell-e félni, van-e okunk félni a farkastól? Ezek az állatok ragadozók, amelyek akár egy kifejlett gímszarvast is képesek legyűrni, de az embert, ha tehetik, elkerülik. A háborítatlan erdőségeket, területeket kedvelik. Az erdei ökoszisztémában fontos szerep jut nekik, ugyanis nem engedik túlszaporodni a növényevőket, ezáltal pedig közvetve a növényzet erősödéséhez is hozzájárulnak a korábban szétlegelt területeken.


Magyarországon az Északi-középhegységben figyelnek meg időről időre farkasokat. Legutóbb néhány hete, január elején filmeztek le a Bükkben egy nyolc egyedből álló családot. A hazánkban előforduló farkasok létszáma változó, mintegy 30-40 példányra tehető.
A farkas és a hozzá részben hasonló megjelenésű, régen nádi farkasnak is nevezett aranysakál között számos különbség található. A farkasok bundája szürkés színezetű, nyári bundájukban barnás, sárgás aljszőrrel. Az aranysakál barnás, vöröses-sárgás bundája télen szürkés. A két ragadozó közül a farkas a nagyobb: a kifejlett hímek súlya a 60 kilogrammot is elérheti, a nőstények súlya 30-50 kilogramm között mozog. Az aranysakál hím egyedeinek testsúlya 40, a nőstényeké 30 kilogramm lehet. Az aranysakálok a farkasok 10-15 (néha akár 25) egyedből álló falkáival szemben 4-5 fős családokban élnek. Más a hangjuk is: míg a farkasok vonyítása vérfagyasztónak tűnhet, addig a sakálok üvöltése inkább rekedtes, érces hang.
A hónap állatáról legközelebb február 5-én lesz szavazás a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán.
Budakeszi Vadaspark


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi

bav logo kicsi banner