Ring Magazin

Kedd, 2020. Január 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Magyar kézműves-sikerek a nemzetközi Betlehem-kiállításon

Magyar kézműves-sikerek a nemzetközi Betlehem-kiállításon

E-mail Nyomtatás PDF

Idén összesen 16 kézműves-alkotást válogattak be a szervezők a kiállított művek közé, az alkotásokról készült fényképek alapján. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) szerint ez igazi siker, hiszen évente átlagosan csupán 5 alkotás szerepelhetett ezelőtt. Azért is nagyon különleges az idei év, mert a mostani kiállításnak Magyarország a díszvendége, a jövőre itthon megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt.


Magyarország 1993 óta vesz részt a hagyományos római nemzetközi betlehem-kiállításon, amire a magyar alkotók részvételét a római Vatikáni Nagykövetség felkérése alapján, 1994 óta a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) szervezi. Az alapítványt 1993-ban az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) hívta életre, és azóta foglalkozik a természetes anyagokat felhasználó, a tárgyalkotó népművészetet (avagy népi kézművességet) és kézműves iparművészetet magába foglaló művészi kézművességgel, kihalófélben lévő szakmák, mesterségek képviselőivel; a kézművesség hagyományainak megőrzésével és továbbvitelével, mai értékeinek bemutatásával és népszerűsítésével.
Az idei kiállításra 19 magyar kézműves 23 alkotással nevezett, és 15 alkotó 16 alkotását válogatták be. Ráadásul idén az a megtiszteltetés is érte az egyik alkotót, Kiss István egri fafaragó népi iparművészt, hogy az ő alkotásának fotója szerepel a vatikáni nagykövetségünk karácsonyi üdvözlőlapján. A kiállított tárgyak között a legkülönbözőbb technikával és alapanyagból elkészített művek szerepelnek, mint például Ágoston Zsolt fafaragása, Csonka Ibolya Swarowski kristályos ikonja, vagy Lauer Jánosné mézeskalácsa.

IPOSZ

 


(8 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 76 vendég böngészi

bav logo kicsi banner