Close

12 milliárd támogatás a biotermesztésre

12milliardbiotermesztesre 1

A legfrissebb – a 2017-es évre vonatkozó statisztikai – adatok alapján hazánkban csaknem 200 ezer hektáron (3,73%) folyt ellenőrzött ökológiai gazdálkodás. Ennek a területnek a 48 százaléka még átállás alatti terület – tájékoztatta lapunkat az Agrárminisztérium.

Mint megtudtuk, a szaktárca a Vidékfejlesztési Program keretében két pályázati felhívást hirdetett meg, amely közvetlenül az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést, illetve az ökológiai gazdálkodás fenntartását szolgálja. Az első, 2016-os felhívás keretében a rendelkezésre álló keretösszegből szinte az összes kérelmet benyújtó, és a pályázati kritériumoknak megfelelő termelő részesült. A támogatás segítségével mintegy 2200 gazdálkodó 62 milliárd forint felhasználásával folytathat az ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő termelést 5 éves kötelezettségvállalás mellett.
Az Agrárminisztérium 2018. október 29-én egy újabb, mintegy 12 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívást hirdetett az ágazati szereplők számára. A kérelmek benyújtására 2018. december 1-től december 21-ig volt lehetőség. Erre a felhívásra több mint 2100 kérelem érkezett, melyek feldolgozása, jogosultsági ellenőrzése zajlik.
A legfrissebb – a 2017-es évre vonatkozó statisztikai – adatok alapján hazánkban csaknem 200 ezer hektáron (3,73%) folyt ellenőrzött ökológiai gazdálkodás. Ennek a területnek a 48 százaléka még átállás alatti terület.
Fontos kiemelni, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében az ökológiai gazdálkodást folytatók számára további intézkedések is lehetőséget biztosítanak források elnyerésére. Az egyes beruházási jellegű pályázatok, mint például. az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszeripar azok a területek, ahol a pályázatok esetében a kiválasztási szempontoknál előnyt jelent, ha a termelő ezen gazdálkodási formát részesíti előnyben.
Valkó Béla

12milliardbiotermesztesre 2

A hazai ökológiai termelési szektor számokban

Magyarországon jelenleg két ellenőrző szervezet jogosult az ökológiai gazdálkodók ellenőrzésére és tanúsítására: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (kódszáma: HU-ÖKO-01) és a Hungária Öko Garancia Kft. (kódszáma: HU-ÖKO-02). E két szervezet évente szolgáltat adatokat a velük szerződésben álló partnerek (átállt és átállás alatti) ökológiai területeinek nagyságáról, az ellenőrzött üzemek számáról, az állatállományról, valamint a termelés szerkezetéről.
Az ellenőrző gazdasági szereplők közül a legnagyobb számban (3 642) a mezőgazdasági termelőket tartottak nyilván tanúsító szervezetek. Ezt követik a feldolgozók (492) és az importőrök (36).
Az ellenőrzött területek több mint fele (54,6%) rét és legelő. Ezt követik a szántóterületek 40,3 százalékkal, a gyümölcsösök és más többéves kultúrák 4,9 százalékkal. Utóbbiak részesedése igen alacsony, és gazdaságilag is a potenciálisnál jóval kisebb jelentőséggel bírnak.
Az ellenőrzött állatállomány jelentősebb része baromfi (106 292 db) és szarvasmarha (17 741 db) volt, ezt követte számában a sertés-juh-, majd a kecskeállomány.
További részleteket az utóbbi öt évre vonatkozóan az alábbi táblázat tartalmaz.

Ökotermelési statisztikai adatok 2012-2017

12milliardbiotermesztesre 4

forrás: EUROSTAT
(Folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top