Close

Ezeket a hibákat ne kövesd el szaunázáskor

ezeketahibakatnekov 2

A szauna nyugtat, segít ellazulni, miközben testünknek is kifejezetten előnyös, hiszen a melegben növekszik a szívritmus, kitágulnak az erek, javul a szív teljesítménye. Van azonban néhány szabály, amit a hatékony és biztonságos szaunázás érdekében érdemes betartani. A hévízi NaturMed Hotel Carbona szaunamestere, Szabó Zoltán segít abban, milyen hibákat ne kövessünk el, ha a finnektől származó forró helyiségbe megyünk felfrissülni.

A szaunázásnak többféle jótékony hatása van: jólesően átmelegít, segít ellazulni és erősíti az immunrendszert. A szaunában elernyednek az izmok, kitágulnak az erek, javul a szív teljesítménye, növekszik a légzőkapacitás. Ahhoz azonban, hogy helyesen használjuk és teljes legyen az élmény, néhány alapszabályt érdemes betartanunk.

szaunazas carbona 11. Használjunk textiltörölközőt vagy lepedőt, a papucsot, ékszereket hagyjuk kint!
Nem véletlen, hogy sok helyen a szauna meztelenül használandó, hiszen az izzadás ruhák nélkül lehet teljes. A fürdőruha rossz hővezető, hamar felforrósodik, gátolja a test hőleadását, és a többnyire műszálas ruhákból olyan anyagok párolognak ki, melyeket nem tanácsos belélegezni. A talpán lévő szennyeződések és a meleg hatására kipárolgó ragasztóanyagok miatt a papucsnak sincs helye a forróságban, hagyjuk az ajtó előtt. A NaturMed Hotel Carbona szaunamestere arra hívja fel a figyelmet, hogy még a fürdőruhában is használható, textilszaunának nevezett helyiségben is tegyünk törölközőt magunk alá, mégpedig akkorát, hogy sehol ne érintkezzünk a paddal. Csak így előzhető meg, hogy az izzadság beszivárogjon a fába. Emellett figyeljünk arra, hogy szaunázás előtt vegyük le ékszereinket, óráinkat, mert azok felforrósodhatnak a melegben.

2. Figyeljünk a szaunában töltött időre, és fogyasszunk sok vizet!
Kezdő szaunázóknak 5-10 percet javasolt eltölteni egy klasszikus finn szaunában, és Szabó Zoltán szerint a gyakorlottabbaknak is maximum 20 perc javasolt a forróságban egy-egy alkalommal, amely 15 perces pihenőt követően néhányszor ismételhető. A szaunamester tapasztalatai szerint érdemes inkább szubjektív érzésünkre, és nem az órára hagyatkozni. Ha kifejezetten kellemetlen már a meleg, nem kell „csakazértis” bent maradnunk a kitűzött ideig, inkább tartsunk negyedórás szünetet, majd térjünk vissza. Szabó Zoltán szerint szintén fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amit sajnos sokan elfelejtenek. Szaunázást követően fokozatosan igyunk meg legalább egy liter vizet, amit ne helyettesítsünk más folyadékkal (különösön ne valamilyen cukros üdítőitallal vagy gyümölcslével).

3. Szauna-etikett: figyeljünk mások nyugalmára!
A szauna a nyugalom, ellazulás helyszíne, ezért lehetőség szerint ne zavarjunk másokat hangoskodással. Ellentétben más társas helyzetekkel, itt még a köszönés elmaradása sem számít barátságtalannak, a hosszas beszélgetés, nevetgélés annál inkább. Szabó Zoltán szerint valamivel aktívabbak lehetünk viszont egy-egy szaunaszeánszon, amikor a szaunamesterek különleges technikával, természetes illatanyagokkal és a bőrt kényeztető hatóanyagokkal teszik igazi rituálévá a szaunázást. Illóolajokkal kevert vizet locsolnak a kályhára, és az így keletkezett forró, aromás párát törölközők és zászlók segítségével a vendégek bőrére irányítják. A 12-15 perces programot a szaunamester kiegészítheti természetes anyagokból készült bőrradírokkal, krémekkel, teákkal, esetleg hideg gyümölccsel, ezzel téve teljesebbé a programot. Olykor speciálisan összeállított zene is szól, és az azzal együtt, ritmusos mozgással fokozzák az élményt.

www.carbona.hu | www.facebook.com/hotelcarbona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top