Close

Influenzaszezon: praktikus orvosi tanácsok a megelőzéshez

naturmed hotel 2

Hétről hétre egyre többen keresik fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel: január negyedik hetében már 65 ezren jeleztek ilyen megbetegedést, és egyes vélekedések szerint idén májusig is eltarthat az influenzaszezon. Többféle vírustörzs is támad, ezért jó résen lenni: a megelőzéshez ad néhány praktikus tanácsot a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint folyamatosan emelkedik Magyarországon az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Amíg 2019 első két hetében 11 és 19 ezren, addig a harmadik héten már 38 ezren, a negyedik héten pedig 65 ezren keresték fel orvosukat. A betegség fő tünetei a fejfájás, magas láz, ízületi és izomfájdalom valamint fáradékonyság. A Carbona orvosa, Dr. Somogyi Katalin szerint hatékony megelőző eszköz az influenza elleni védőoltás, de több olyan házi praktikára is felhívja a figyelmet, amelynek a betartásával csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

naturmed hotel 31. Ügyeljünk a higiéniára!
Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy fordítsunk figyelmet a rendszeres fertőtlenítésre. Különösen azok a helyzetek lehetnek veszélyesek a vírusterjedés szempontjából, ahol sok ember tartózkodik zárt térben. Ilyenek lehetnek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, de érdemes résen lenni olyan ártalmatlannak tűnő tárgyaknál is, mint például a sokak által használt érintőképernyők, vagy bankautomaták. Jó megoldás, ha kézfertőtlenítő gélt tartunk magunknál, és használjuk, amikor csak tehetjük!

2. Figyeljünk a megfelelő C-vitamin bevitelre!
Fogyasszunk rendszeresen friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült ételeket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket. Ezeknek a segítségével feltölthetjük szervezetünk vitaminkészletét, és így ellenállóbbak lehetünk a vírusokkal szemben. Érdemes bevetni ilyenkor nagyanyáink ősi csodaszerét, a mézes fokhagymát, ami amilyen bizarrul hangzik, olyan hatásos immunerősítőként hat. Ha tehetjük, minél kevesebb alkohollal és dohányzással terheljük a szervezetünket ebben az időszakban is!

3. Pihenjük ki magunkat!
A kialvatlanság és stressz gyengíti az immunrendszerünket, így az influenza nagy barátainak számítanak. Ezért, ha idén el akarjuk kerülni a vírusos megbetegedést, próbáljunk meg minél többet pihenni, és amikor csak lehet, alaposan aludjuk ki magunkat. A pihenés lehet aktív is: a Carbona orvosa szerint töltsünk minél több felhőtlen percet a szabad levegőn, napsütésben. Edzettségi állapottól függően húzzuk fel nyugodtan a futócipőnket vagy a túrabakancsunkat, és szervezzünk egy-egy sportos napot – meg fogjuk látni, hogy a szervezetünk hálás lesz érte! Ha pedig tehetjük, ajándékozzuk meg magunkat egy hosszabb pihenéssel. Hévízen például komplex állapotfelméréssel köthetjük össze a felfrissülést, így képet kaphatunk szervezetünk állapotáról, és célzottan tehetjük meg a szükséges óvintézkedéseket.

www.carbona.hu | www.facebook.com/hotelcarbona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top