Ring Magazin

Hétfô, 2019. Jûlius 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Ülve táncolós PASO koncert a Müpaban

Ülve táncolós PASO koncert a Müpaban

E-mail Nyomtatás PDF

Október 31-én egy egészen rendkívüli koncertnek lehettek szem és fültanúi azok, akik valamelyik halloweeni-i beöltözős buli helyett a Művészetek Palotáját választották. A Pannonia Allstrars Ska Orchestra, vagyis a PASO ugyanis egy egyedülálló hangszerelésben megkomponált közel két órás koncerttel szórakoztatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét.

A ska zene hazai egyeduralkodói mindig is úttörők voltak a kísérletezésben, hiszen játszottak már népzenei ihletésű dalokat és szimfonikus hangszerelésben megálmodott műveket is, ez utóbbit éppen a Müpa Szimfonik sorozat első fellépőjeként. A zenekar fennállásának tizenödtödik évében pedig egy újabb kihívásra vállalkozott: a komoly- és népzenei hagyományok után most a big band swing sűrű textúrájában merítkeztek meg.

A jelenleg nyolc fős zenekar rézfúvósokkal big band formációra bővülve hangszerelte át a ska és reggae dallamokon nyugvó legnépszerűbb dalait. A klasszikus- és a könnyűzene káprázatos elegyét tovább fokozta Riger János, a PASO korábbi frontemberének karizmatikus személye, aki két dal erejéig ismételten csatlakozott egykori zenekarához.

Akik ismerik a PASO munkásságát és volt szerencséjük ellátogatni egy-két koncertre is, azok tudják, hogy micsoda hatalmas energiák szabadulnak fel a színpadon. A frontember Tóth Kristóf KRSA személyisége már az első akkordoknál magával ragadja az embert és nem is ereszti az utolsó dobpergésig. Még a kevésbé táncos lábú vagy éppen e téren gátlásos hallgató is táncra perdül a Hungarian Dish vagy a Hello Gagarin dallamát meghallva. Így bár az este kétségkívül igazán maradandó élményt nyújtott, be kell vallanom, s ezzel a körülöttem ülöket elnézve nem voltam egyedül, hogy valóban egy igazi kihívás volt végigülni a koncertet.

Összességében egy egészen egyedülálló és varázslatosan megkomponált este volt, aminek a végén ismét csak azt éreztem, hogy a komoly-és a könnyűzene közti határ valójában teljesen relatív.

 

Fotó: PASO

Szöveg: Kaiser Vivien


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 145 vendég böngészi

bav logo kicsi banner