Close

Szerelmem Okinawa

A Riukiu-szigetvilág a 120 milliós Japán legdélibb, 47. tartományát, Okinawát alkotja. A mintegy 140 kisebb-nagyobb szigetből álló terület gyöngyfüzérszerűen köti össze Kyushu nagy szigetét Tajvannal. Négyszázötven éven át különálló királyság volt, lakosai inkább a csendes-óceáni népekre hasonlítanak, más a zene, a tánc, a természethez való viszony, s az emberek jókedvűek, derűsek, lazák, kicsit lusták; ahogy „Főjapánban” mondják: „ott még a buszok is késnek…”

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, jelenlegi főigazgatója három évet töltött a csodálatos szubtrópusi szigetvilágban, 53 szigeten járt a 60 lakottból, ahol a talajlakó ízeltlábúak biológiáját tanulmányozta. Kinti élményeit, találkozását helyi emberekkel, elszigetelt kultúrákkal, egzotikus, ritka élővilággal „Okinawa Mi Amor – Szerelmem Okinawa” című, tavaly megjelent könyvében tárja az olvasó elé.
Kint tartózkodása alatt 50 ezer fotót készített, ezekből válogatva most félszáz képen csodálhatjuk meg mi is a Riukiu-szigetvilágot. A kiállítás különlegessége, hogy a képeken elhelyezett QR kódot mobiltelefonnal leolvasva további információkhoz, érdekességekhez, képekhez, videókhoz, különleges sztorikhoz juthatunk.
„Okinawa mi amor” – egy dal címe, ami kifejezi mindazt a bonyolult érzésvilágot, amelyet az okinawaiak éreznek földjük iránt, akár helyben élték túl a nehéz történelmet, akár úgy, hogy elmenekültek, majd visszajöttek.
A kiállítás november 4-ig tekinthető meg, kedd kivételével naponta 10-től 18 óráig a múzeum Kupolacsarnokában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top