Close

Száz éves a magyar katonai ejtőernyőzés

Az idén 100 éves magyar katonai ejtőernyőzés tiszteletére nyílt vándorkiállítás  a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

A “Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája…” címmel nyílt tárlat a magyar ejtőernyős fegyvernem történetét, sikereit és hőseit mutatja be. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható, utána – a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként – Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Pápán is megtekinthető lesz.
A kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg.
A kiállításon hat nagyméretű tablón mutatják be – elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva – az elmúlt száz év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére.
A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és hat egész alakos bábu – a Szent László-hadosztály egy katonája, egy mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, egy ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, egy ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, egy felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben és egy KRDD-operátor – egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.
www.reptar.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top