Close

Meleg rekordok Európában

kanikula201801

Rekordot döntött a hőség. Augusztus első napján megdőlt a budapesti legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön honlapján. Az éjszakai hőmérséklet is szokatlanul magas maradt és nem hűlt le a levegő a megszokott mértékben.

Mint írták: augusztus 1-én, eddig 1948-ban volt a legenyhébb idő, akkor Gellérthegy állomáson 24 fokot mértek. Szerdán viszont a Lágymányos állomáson mindössze 24,5 fokig hűlt a levegő, így ez lett az új napi rekord. A fővárosi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord hétfőn és kedden is megdőlt.
A jelenlegi előrejelzések szerint a hőség a hétvégén is folytatódik. A maximumok jellemzően 30 Celsius-fok felett alakulnak, és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értékek várhatók.

Továbbra sem enyhül a kánikula Németországban sem, csütörtökön már a Földközi-tenger vízének hőmérsékletét is megközelítette a Balti-tenger vize az északnémet partoknál. A szövetségi tengerhajózási és vízrajzi hivatal (BSH) adatai szerint az egyik legnépszerűbb fürdőhelyen, a Rostock mellett Warnemündénél 24 Celsius-fokos a tengervíz hőmérséklete. A Lübeck térségében fekvő Timmendorfnál 25 fokot, a lengyel határnál fekvő Ueckermündénél pedig az Észak-Európa helyett a francia Riviérára jellemző 27 fokot mértek, szemben a Balti-tenger németországi partvidékén július végén, augusztus elején megszokott 17-19 Celsius-fokkal.
Ebben az időszakban mind a 16 tartományban iskolai szünet van, így a fürdőhelyeken sok a vendég, de a nyaralást megkeserítheti a medúzaveszély. Az utóbbi napokban csaknem száz embert kellett kezelni medúzacsípés miatt, és a német hatóságok az algák elburjánzásától is tartanak.
 A lengyel partvidéken már több strandot le kellett zárni algásodás miatt. A Balti-tenger németországi részén erre egyelőre nem volt szükség, de a veszélyes baktériumok elszaporodása miatt számos tóban és folyószakaszon megtiltották a fürdőzést. Hamburgban például július végén az Ironman nemzetközi triatlonverseny résztvevői úszás helyett is futottak, mert a magas kékalga-koncentráció miatt nem engedték be a sportolókat az Alster folyóba.
 A természetes vizek felmelegedése miatt országszerte egyre nagyobb gond a halpusztulás. A legsúlyosabb helyzet éppen Hamburgnál alakult ki, a városban és környékén az utóbbi napokban több tonna haltetemet emeltek ki.
 A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint továbbra is száraz és meleg idő várható, pénteken akár 38 fokos hőség is lehet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet még vasárnap is elérheti a 35 fokot Németországban is.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top