Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Március 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Testről és lélekről: Szarvashiba

Testről és lélekről: Szarvashiba

E-mail Nyomtatás PDF

szarvashiba 2018Enyedi Ildikó Testről és lélekről című vágóhídi filmdrámája térdre kényszerítette a berlini aranymedvét és büszke érzésekkel ajándékozott meg a messzi Los Angeles vörös szőnyegéről is. Zsinórban harmadszor volt okunk végig izgulni a 90. Oscar-díjátadó gálát ahol a legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepelt, és végül a chilei az Egy fantasztikus nő nyerte a díjat.  A nemzetközi kritikusok ujjongva ünneplik Borbély Alexandrát, a fiatal felvidéki színésznőt aki karakterének ellentetjét, az aszexuális, érzelmi analfabéta minőségellenörzőt kelti életre a filmben.

 A film cselekménye már a trailerben is figyelemfelkeltő. Nagyvonalakban két vágóhídi dolgozó szokatlan formában születő szerelmi kapcsolatának fordulatokban szegény története, akik álmukban szarvasok képében járják a lélek erdejét. A közös álomban együtt legelésző pár korántsem olyan magabiztos a vágóhíd kantinjában egymással mint a nyugodt természetben. A filmből nem derül ki, de a szarvasoknak nevük is van: Góliát és Picur. Borbély Alexandra folyamatosan kilép a komfortzónájából alakítása során,  Mária szerepében meztelenre vedli testét és lelkét egyaránt. Eleinte a pszichológus nő szerepe jutott volna neki akit Tenki Réka játszik, de Enyedi Ildikó biztatására beadta a derekát miután sikeresen kiirtotta magából a nőiességéből fakadó jegyeket. A színésznő talán azért is vállalta el ezt a szerepet mert sok kihívást rejtegetett magában.
testrollelekrol 1

Mária történetének foltos a dramaturgiája. Nem derül ki miért vált olyanná, amilyenné. Milyen tragédia vagy elhibázott döntés vezetett személyisége torzulásához? Az aprólékosan összerakott szereplőről pontosan kiderül, hogy hogyan lép ki a papucsából, és mekkora a mellbimbója, de arra nem derül fény, hogy miért jár gyerekkori pszichológusához és miért torzult a személyisége. Az extrovertált színésznő hitelesen alakítja az introvertált, visszafogott Máriát.

A filmet beborítja a titok fátyla. A sejtető képek hosszúra nyúltak. Szeretem nézni ahogy az esti fények játszanak a sötét lakás falán, gyerekkoromra emlékeztet, de hatásvadászatra hajazó elem ugyanúgy mint a marha  kivéreztetésének véres filmkockái. Szemmel láthatóan ruháiban is kívánták erősíteni a főszereplő nőietlenségét, mert azok korántsem olyan csábítók mint a Tenki Réka pszichológus nőjének kerekded vonalait követő kompozíciók. Semmitmondóan elhúzott hosszas jelenetek során játszik sótartóval, legókatonával, étellel,  amibe mégiscsak bele tud vinni valami izgalmasat Borbély Alexandra a hangszín elváltoztatásaival. 

testrollelekrol 2
A film elején a napba tekintő vagonból kikukucskáló marha tekintete szépen össze van kötve és átvezetve a következő jelenetbe. A véresen komoly metaforákkal tarkított történet labirintusa rengeteg kijáratot rejteget. Félelmetesen emlékeztet a történet vezetési módja a rendszerváltás utáni magyar művészfilmek javára, amikben keresve sem találni érvényt.

A dialógusokban erőteljesen rányomja a bélyegét a Terápia (Enyedi Ildikó rendezte magyar filmsorozat) jellegzetes hangvételű kérdezz-felelek játéka, Mácsai Pál nyomozója vérbeli terapeutaként korrumpálódik most egy zacskó szűzpecsenyéért. Még abban a jelenetben éreztem a sorozat roppant erős hatását amiben fény derül a búgatópor ellopójának kiben létére.
testrollelekrol 3

A hajdúnánási vágóhíd gazdasági vezetőjét, Endrét játszó Morcsányi Géza a kevesebb több elvét szem előtt tartva próbál helyt állni. Kérdezéssel, bűntudatkeltéssel éri el, hogy színt valljon a tettes. A valóságban volt ”könyvguru” (1995 és 2015 között a Magvető Könyvkiadó igazgatója, 2015. március 1-től a Líra Kiadói Csoport igazgatója és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagja), műfordító és dramaturg alakítása élete első filmszerepében korántsem olyan béna, mint a keze. Igazgatói múltjából következtethetően volt honnan ihletet meríteni a gazdasági igazgató karakterének a megformálásához is. A színészet nélküli színészkedése üdítően hat a filmre és élesen ellenpólusozza Nagy Ervin Sanyijának fékezhetetlen vágóhídi macsóját. Borbély Alexandra magánéleti párja a filmben kifigurázza a színésznő játszotta Máriát egy jelenet során, aki félelmetesen profin palástolja el a kettejük közt lévő valóságos viszonyt. A melléktörténetnek semmilyen fontossága nincs, leszámítva azt, hogy így derül fény az álmokra, mivel pszichológussal próbálják eltussolni a lopási ügyet.

Tenki Réka pszichológusnője (Klára) szexuálisan túlfűtött, és habár kisebb szerepet játszik azt pontosan és karizmatikusan teszi. A magyar Jennifer Lawrence a mentálhigiénés vizsgálat során emberi reakciókkal egyensúlyozza a főszereplők abszurdba hajló valóságát.   

”Igen gyenge színdarab, melybe egyedül a fővadász charactere hoz egy kis életet, noha az is egy szarvashibával bír” – írta Vörösmarty Mihály megalkotva szarvashiba főnevünket.

 

Szereplők:

Rendező Enyedi Ildikó
Producer Mesterházy Ernő
Muhi András
Mécs Mónika
Forgatókönyvíró Enyedi Ildikó
Főszerepben Morcsányi Géza
Borbély Alexandra
Schneider Zoltán
Nagy Ervin
Tenki Réka
Zene Balázs Ádám
   

(2 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 96 vendég böngészi

bav logo kicsi banner