Ring Magazin

Szombat, 2019. Október 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Múltidő A jégkorszakból maradt emberi lábnyomokat találtak Kanadában

A jégkorszakból maradt emberi lábnyomokat találtak Kanadában

E-mail Nyomtatás PDF

ajegkorszakbolmaradtlabnyomok ringA mérések és a fényképes elemzések felfedték, hogy a lábnyomok feltehetően két felnőtthöz és egy gyermekhez tartozhattak.

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a Kanada csendes-óceáni partján talált emberi lábnyomok körülbelül 13 ezer évesek lehetnek, a Plos One című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint.
Korábbi vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy az utolsó jégkorszakban - amely 11 700 évvel ezelőtt ért véget - Ázsiából Amerikába vándoroltak át emberek az akkori Észak-Amerikába átvezető földhídon keresztül, elérve a mai British Columbia (Kanada) nyugati partját, valamint a déli partvidéki régiókat.
Kanada csendes-óceáni partvidékének nagy részét jelenleg sűrű erdő borítja és csak hajóval érhető el, ami gátolja a régészeti bizonyítékok keresését, amelyek alátámaszthatnák ezt az elméletet.
Ebben a tanulmányban a kutatócsoport feltárta az üledéket a Calvert-sziget partján (Brit Kolumbiában, Kanadában), ahol a tengerszint két vagy három méterrel alacsonyabb volt akkoriban, mint ma.
A kutatók 29, legalább három különböző méretű emberi lábnyomot fedeztek fel ezekben az üledékekben, amelyek a radiokarbon kormeghatározás szerint körülbelül 13 ezer évesek lehetnek.
A mérések és a fényképes elemzések azt mutatták, hogy az összes mezítlábas lenyomat feltehetően két felnőtthöz és egy gyermekhez tartozhatott.
Ez a megállapítás növeli az egyre növekvő számú bizonyítékokat, amelyek alátámasztják azt az elméletet, miszerint az emberek az utolsó jégkorszakban egy tengerparti útvonalat használtak, hogy átkeljenek Ázsiából Észak-Amerikába.
"Ez a felfedezés bizonyítékul szolgál azokra a hajósokra, akik ezen a területen telepedtek le az utolsó jégkorszak végén" - mondta Duncan McLaren, a tanulmány vezető szerzője és a kanadai Victoria Egyetem kutatója.
A szerzők felvetették, hogy "valószínűleg" az új, fejlettebb ásatási módszerek több emberi lábnyomot fedeznek fel a területen és segítenek rekonstruálni a korai emberi települések típusait Észak-Amerika partján.

elsoldetampico.com.mx


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

amio 19okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 193 vendég böngészi

bav logo kicsi banner