Close

Phjongcshang 2018 – Aranyérmes a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolyában

Kangnung, 2018. február 22. Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a győztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én. Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, és 1980 óta az első dobogós helyezése. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a phjongcshangi játékok csütörtöki napján.

 

A tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon is bronzérmes magyar kvartett Kínát és Kanadát megelőzve érte el a történelmi sikert, a dél-koreai együttes negyedikként zárt, miután a döntőben elesett az egyik tagja.
A magyarok ezt megelőzően két ezüst- és négy bronzérmet nyertek a téli olimpiákon, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros végzett másodikként 38 évvel ezelőtt, az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az utolsó esélyüket megragadva így tovább folytatták nagyszerű sorozatukat, ugyanis három éve minden világversenyről éremmel tértek haza, az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc medált gyűjtöttek és mindegyiken legalább kettőt.
A fináléban Liu Shaoang az élre rajtolt a dél-koreaiakat megelőzve, de az első váltásnál a hazaiak visszavették a vezetést, kisvártatva pedig a kínaiak is a magyarok elé kerültek. A futam eleje kissé ideges és feszült volt, mindenki próbált minél előrébb helyezkedni. Egy ideig Kína is vezetett a magyarok előtt, de aztán a dél-koreaiak a harmadik pozícióból ismét az élre álltak, sőt a magyar négyes visszaesett negyediknek, amikor az addig hátul „vonatozó” kanadaiak egy váltásnál elé kerültek.
A finálé egyik drámai pillanata az volt, amikor a dél-koreai váltó egyik tagja elesett. Ez megnyugtatta a másik három csapatot, hosszú ideig Kanada haladt az élen Kína és Magyarország előtt. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett „csak” utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait.
Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd váltott bátyjával, Liu Shaolin Sándorral, aki kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas ökölcsapással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.
Noha a zsűri még videózott, de az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás, azaz megszerezték a történelmi aranyérmet, amely 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

Eredmények:
Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó, olimpiai bajnok:
———————————————————————-
MAGYARORSZÁG (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971 perc
2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan) 6:32.035
3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282

Usain Bolt pezsgőjére pályázik az aranyérmes váltó

 

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyaváltó négy tagja egyöntetűen úgy fogalmazott: még nem tudják felfogni azt, hogy olimpiai bajnokok, illetve hogy ők szerezték Magyarország első aranyát a téli játékokon.

„Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk” – jelentette ki Burján. „Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be”.
A 23 éves pécsi sportoló arról is beszélt, hogy Usain Bolttól pezsgőt várnak a diadaluk megünneplésére, mert azt olvasták az interneten, hogy minden győztesnek pezsgőt küld, aki a védjegyévé vált mozdulattal áll a dobogón. Ők pedig megcsinálták.
„Engem nem zavar, hogy nem most kaptuk meg az aranyérmeket, hanem csak holnap a medálceremónián, mert így kétszer állhatunk a dobogó tetejére” – mondta Burján, aki a futamról úgy vélekedett, végig gyors volt az iram, de mindenki megnyugodott picit, amikor a dél-koreaiak esésével biztossá vált az érem. Hozzátette, volt olyan, hogy azt érezte, tudna gyorsabban korcsolyázni, de eszébe sem jutott előzni, mert nem akarta ellőni a puskaport, a végére is kellett az erő. „Tudtam, hogy a végén a Liu fivérek verhetetlenek. Az utolsó váltásomnál belöktem Ádót és már láttam, hogy készíti elő a kínai megelőzését. Azt még észleltem, hogy meg is csinálta. A végére már nem emlékszem, vagy talán nem is láttam, de szinte biztos voltam az aranyban, mert a kanadaiak befejező embere nem jó”.
„Úgy érzem, ez nem a vége. Ez is csak egy állomás, egy jó kezdet” – értékelt a legkomolyabban a négyes legfiatalabb, mindössze 19 esztendős tagja, Liu Shaoang, miközben szavain nagyot nevetett Knoch Viktor a maga 28 évével és a negyedik olimpiájával.
A minden távon junior világbajnok, de a felnőttek között is egyéni vb- és Eb-érmekkel rendelkező Liu Shaoang, vagy ahogy a többiek becézik, Ádó, azzal folytatta, mindenki sírt a boldogságtól, majd azt a költőinek szánt kérdést tette fel, hogy vajon megnyerik-e az év csapata választást Magyarországon. Az elrontott, egyaránt kizárással végződött egyéni számokról csak annyit mondott: az most senkit sem érdekel. Majd megjegyezte, mentálisan rendkívül nehéz volt felállni három kizárás után.
„Sanyi úgy ment el a kanadai mellett, mintha az szembejött volna vele. Miután levadászta, biztos volt az arany, ha nem esik el” – vette át a szót a rangidős Knoch Viktor, aki elárulta, azért is vitte be a zászlót a jégre az ünnepléshez, hogy nyomást helyezzen a bírókra, noha 90 százalékig biztos volt abban, hogy nem lehet kizárni őket. „Ebben a csarnokban csak mi nyertünk! Az előző idényben a csarnokavató világkupán is mi győztünk!”
Knoch Viktor úgy fogalmazott, egy ideje már azon járt a feje, milyen jó lenne olimpiai, világ- és Európa-bajnokként visszavonulni, de csak nem akart összejönni a győzelem a nagy világversenyeken, azaz se az vb-ken, se az Eb-ken.
„De most összejött, és nem bánom, hogy éppen az olimpián” – zárta szavait mosolyogva Knoch, aki élete első olimpiáján, a 2006-os torinói játékokon 1500 méteren ötödik volt.
A csapat befejező embere, a 22 éves Liu Shaolin Sándor viszont immár olimpiai, világ- és Európa-bajnok. Úgy fogalmazott, hogy ez a siker egy újabb lépcsőfok, ugyanakkor szerinte ez egy végtelen lépcső, amelyen mindig lehet feljebb kerülni.
„Második helyen vettem át, de jól sikerült a váltás, a kanadaiaknak pedig nem jó a befejező embere. Úgy voltam vele, akármi lesz, elmegyek mellette” – idézte fel az utolsó köröket Liu Shaolin, aki egyéniben is remekelt Phjongcshangban, 500 és 1500 méteren ötödik, míg 1000-en nyolcadik lett.
Liu Shaolin, aki 2016-ban 500-on lett világ-, egy évvel később 1000-en Európa-bajnok, egyedüliként nem tartotta meg a csarnokban tartott ceremónián kapott kabalafigurát, azt brit párjának, a háromszoros világbajnok Elise Christie-nek adta.
A medálceremónia pénteken magyar idő szerint 11 órától kezdődik, de a magyar váltóra nagyjából félórával később kerül sor.

Gergelics József / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top