Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Január 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód ÉLETMÓD Kutya-újév 2018

Kutya-újév 2018

E-mail Nyomtatás PDF

kinaiujev2018helga

Földimogyoró és nyolcszögletű tálca, nyolcféle különböző csemegével és mandarinnal – a vörös szín mellett mindezek a most kezdődő Kínai Újév ünnepének nélkülözhetetlen kellékei. A holdújév kínaiul: csungyie, jelentése Tavaszünnep. A világ népességének egynegyede számára ez az év legnagyobb ünnepe, és nem csupán Kínában, hanem Kelet-Ázsiá számos országában is. Éjfélkor, az óév búcsúztatásának pillanatában minden ablaknak és ajtónak nyitva kell állnia – a hagyományok alapján azért, hogy az ó esztendő távozni tudjon. Idén, a kínai hagyományok alapján a Kakas éve távozik és beköszönt a Kutya esztendeje.
Az újév kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségében igaz, hogy a Tavaszünnep, az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van.

A tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete is. A nagycsaládok tagjai összegyűlnek, megajándékozzák egymást, búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre.Az ünnepre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődik. A legfontosabb, – az ajándékvásárláson és a sütés-főzésen kívül – hogy megtisztítsák a házat az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A lakótereket kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat is újramázolják. A kapcsolódó hiedelem szerint a szemetet mindig befelé kell söpörni, a szoba közepére és onnan óvatosan kivinni, hogy a szerencsét nehogy  kisöpörjék. Mivel az újév napja meghatározó, az egész évre nézve nagyon fontos, a hiedelem alapján muszáj, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik új ruhát venni, megszabadulni a régiektől, még a betegeknek is érdemes ki kelniük ágyból, nehogy egész évben betegek maradjanak.

kinaiujevkutya01

Tilos a sírás

Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni.  Például a „négyes” szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (szi). Az elmúlt évet is tilos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor lehet, hogy egész évben sírni fog. Ezen a napon, bármilyen csintalanok legyenek is a gyerekek, velük szemben sem szabad erős szavakat alkalmazni, nehogy elsírják magukat, 

Az újévi szokásokhoz tartozik a piros tasak, azaz a hung pao ajándékozása is, amikor  egy piros ünnepi borítékba papírpénzt rejtenek. Ezt adják a gyerekeknek, az összegnek páros számnak kell lennie, mert a páratlan számok bajt hozhatnak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasakot pedig nem illik az ajándékozó előtt felbontani, mert  az ugyancsak szerencsétlenséget hozhat.

A Kutya évében 

A kutya fontos védelmezője a jogoknak és a tulajdonnak, tehát a keleti asztrológia alapján, az év kulcskérdése a törvény, a biztonság és a rend fenntartása lesz. Ennek következményeként világszerte több országban vezetnek majd be új szabályokat és pénzügyi intézkedéseket a határok megerősítésére, és fellépnek a terrorizmus fenyegetése ellen.

kutyaeve2018Az asztrológia előrejelzései alapján, a Kutya évében sajnos számos helyi konfliktus alakul majd ki. Az évközi viszályokat nacionalista, etnikai forrongások okozzák majd. Egyes nemzetcsoportok jogot formálnak különböző országok területeire, így az év során gyakran kell bevetni a rendfenntartó erőket,  A Kutya éve szigorú, makacs védelmezője a földnek és a tulajdonnak.
Másik fő jellemzője, hogy 2018-ban bizonyos érdekcsoportok mindent megtesznek majd azért, hogy céljaikra irányítsák a világ figyelmét. A Kutya évében kiemelt szerepet kap a környezetvédelem is, és mérföldkövet jelentő egyezségek is létrejöhetnek a természeti értékek érdekében.Gazdasági szempontból 2018-ban lassú, de folyamatos gyarapodásra van kilátás.

A kínaia emberek úgy tartják, hogy a Kutya éve harmóniát és békét teremt az otthonokban. Egyéni szinteken ez az esztendő értékeink és életstílusunk újragondolását is hozhatja. Számos ember részesül majd a Kutya évének jótékony támogatásábanl. Reményt és új lehetőségeket tartogat a Kutya éve. Akik készen állnak arra, hogy meglévő tudásukkal, kitartásukkal és lehetőségeik kihasználásával a legtöbbet hozzák ki önmagukból, azok számára a siker garantált lesz 2018-ban,. 

Állatövi jegyek és éveik a közelmúlt és jövő időszakában: 

2015. február 19. Kecske
2016. február 8. Majom 
2017. január 28. Kakas
2018. február 16. Kutya 
2019. február 5. Disznó
2020. január 25. Patkány 
2021. február 12. Bivaly 
2022. február 1. Tigris
2023. január 22. Nyúl 
2024. február 10. Sárkány 
2025. január 29. Kígyó 
2026. február 17. Ló 


(1 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 154 vendég böngészi

bav logo kicsi banner