Ring Magazin

Péntek, 2018. December 14.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Megnyílt a BODY kiállítás

Megnyílt a BODY kiállítás

E-mail Nyomtatás PDF


Februárban 15-én a nagyközönség előtt is megnyílt a világhírű BODY kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat 2200 négyzetméterén több száz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját láthatják az érdeklődők, így például megtekinthető az ember vázrendszere, izomzata, légzőszerve, szaporítószervei, és az egész keringési rendszer.


A galériákban elénk tárul, hogy tetőtől talpig valójában mi rejlik a bőrünk alatt. A kiállítás egész területét 3D-s animációkat bemutató nagy képernyők és dokumentumok egészítik ki, ezzel teljessé téve a tárlat vizuális élményét. Külön részleget szentel a kiállítás az emberi magzat fejlődésének bemutatására, a Magyarok a világ orvostudományában részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg. A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló, hiszen itt közvetlen közelről megmutatkozik például egy rákos máj és egy dohányos ember elfeketedett tüdeje. Jóllehet ezek az élmények nem kellemesek, segíthetnek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit.
A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították, hogy a jövő generáció megismerhessék az emberi test működését. A kiállításon található preparátumok különböző testhelyzeteket mutatnak be, így a mozgás, sportolás, valamint pihenés közbeni állapotokat ábrázolják. A bemutatott maradványok eredetiek, és olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket majd tudományos célokra használhatják.


A kiállítás egymást követő termeinek témái: az orvostudomány és a magyar orvostudomány története, légzőszerv-rendszer, emésztőrendszer, szív, keringési rendszer, izomrendszer, csontrendszer, idegrendszer, magzati fejlődés, reproduktív és húgyúti rendszer, patológia és az emberi test gyógyítása, elsősegély nyújtás.
Minden teremben felkészült orvostanhallgatók válaszolnak a felmerülő kérdésekre, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából pedig lehetőség van az újraélesztés kipróbálására, fogásainak elsajátítására.
A kiállítás központjában a prevenció és a mindennapi mozgás fontossága áll. Ezért a szervezők életre hívták a „Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást”, amely mellé olyan prominens személyek álltak, mint például Cseh László világbajnok úszó, Szentesi Éva írónő, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Hrutka János válogatott labdarúgó.
A kiállítás egyénileg és csoportosan is látogatható. A csoportokat a kiállítás medikusai vezetik körbe a tárlaton, akik készséggel válaszolnak meg minden kérdést.
A BODY kiállítás 2018. június végéig tart nyitva a KOMPLEX-ben. Cím: 1061 Budapest, Király u. 26.
Szöveg és kép: Bognár Mária


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 294 vendég böngészi

bav logo kicsi banner