Ring Magazin

Péntek, 2019. Március 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Palesztinok Trump döntése után

Palesztinok Trump döntése után

E-mail Nyomtatás PDF

003.trump.jerusalemDonald Trump beszéde destabilizációt okozhat a térségben, veszélybe sodorhatja az erőszak felszámolását és még bonyolultabbá teheti a békét - vélik amerikai elemzők. David M. Halbfinger, Mark Landler a The New York Times tudósítója és szakértője úgy látja: az elnök bejelentése, miszerint az USA átteszi székhelyét Jeruzsálembe, megkérdőjelezi az Egyesült Államok régóta fennálló szerepét az izraeli-palesztin konfliktusok közvetítőjeként.

Trump nemzetközi szempontok alapján hozta meg a döntést az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezésére. Habár ez nem történik meg azonnal, félév a minimum, amíg lezajlik, a palesztinok már a döntést mély sérelemként élik meg. A palesztin elnök, Mahmoud Abbas, a békefolyamat veteránja, keserűen azt mondta, hogy az Egyesült Államok ténylegesen lemondott róluk.

Az izraeliek között Trump bejelentése örömöt váltott ki, nemcsak Benjamin Netanyahu jobboldali kormányában, hanem a liberális ellenzéki vezetőktől is. "A zsidó nép és a zsidó állam örökké hálás lesz" - mondta Netanyahu egy videóban, amelyben Trump "bátor és igazságos" döntését  fontos lépésnek tekinti a béke felé.

Yair Lapid, a baloldali ellenzéki párt vezetője elmondta: "A politikának nem szabad fenyegetést és megfélemlítést kelteni. Ha az erőszak az egyetlen érv a jeruzsálemi nagykövetség ellen, akkor az csak azt bizonyítja, hogy helyénvaló döntés született. "

Naftali Bennett, oktatási miniszter és a jobboldali párt vezetője pedig kihangsúlyozta, hogy Jeruzsálem amerikai elismerése Izrael fővárosaként "azt mutatja, hogy Izrael stratégiai türelme kifizetődött".

The New York Times

Fotó: Reuters/  Palesztinok USA és Izrael százlóját égették Trump bejelentésének napján


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 165 vendég böngészi

bav logo kicsi banner