Ring Magazin

Szerda, 2019. Január 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Üldözött magyar rendező a szolidáris nyugati világban

Üldözött magyar rendező a szolidáris nyugati világban

E-mail Nyomtatás PDF


schilling.ri.01„Érdek, érdek, érdek meg gazdaság, gazdaság. Örökké csak ezt hajtogatjuk. Az emberi jogok alig érdekelnek már valakit” - mondta Schilling Árpád az osztrák rádiónak adott interjúban.
Ha csak ennyit mondott volna, szót sem érdemelne. De mondott mást is. (http://oe1.orf.at/artikel/639837Államellenes politikai aktivitása miatt szegény kénytelen külföldön rendezni. Magyarországon csak tüntetések, politikai képzések és egyéb workshopok szervezése jut neki, miután szeptemberben a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága két másik művésszel együtt államellenes akciók tényleges előkészítőjének nyilvánította. Sajnos a magyar színházi szakma nem állt ki mellette (már ezen a szinten is hiányzik a szolidaritás a magyarokból, vagy mindenkit a fortélyos félelem igazgat ebben az országba), de hála a haladó osztrák és német színházi világnak, külhonban jut elég munka Schillingnek. Nemrég volt a „Megkönnyebbülés” című színházi projektjének ősbemutatója St. Pöltenben, ahol a helyi társulat színészeivel improvizációs színházat csinált. A téma családon belüli konfliktus, hogyan árulja el társadalmi felelősségét egy alkotói válságban lévő író, míközben alpolgármester felesége menekültotthont épít az elesettekkel való szolidaritás jegyében. Természetesen improvizálták a rasszizmust, az etnikai konfliktusokat, korrupciót, opportunizmust és sok egyebet: befogadás és befogadás ellenes magatartásokat és politikát.

Ezért aztán az üldözött színházi rendező hivatottnak érzi magát a mikrofon előtt politikai kérdésekben is megszólalni. Magyarországon nemcsak a demokrácia veszélyeztetett, hanem az ő személyes biztonsága is veszélyben van, miután a nemzet ellenségének nyilvánították (exkommunikáció?) a szélsőjobb támadásaitól kell rettegnie. És nem védi őt meg senki, az orbáni politika megosztja a társadalmat, a kormánypropaganda a félelem gerjesztésére épít. És persze veszélyben a szólásszabadság, sajtószabadság etc. Közben virágzik a korrupció Magyarországon, az uniós pénzeket ellopják, az oligarchák élik a világukat és az EU is tétlen ezzel szemben. Na persze, ezt Schilling is látja miért: az egyes országok gazdasági érdekei előjogokat élveznek. 

Ki-ki saját erkölcsi felfogása szerint ítélheti meg Schilling viselkedését. De létezik még erkölcsi norma is, mely szerint olyan személy, közösség, ország rossz hírének keltése, amelyhez tartozunk, árulással egyenértékű. Mindenesetre javaslom, váltsunk jegyet a következő Schilling-féle előadásra! A bécsi Akademietheater decemberben a Hideg szeleket mutatja be, és természetesen megint csak az orbáni politika, a magyarországi intolerancia és a menekültkérdés kezelése van pellengéren. Csodálkozom, hogy Schillinget Brüsszelbe még nem hívták meg.

Rab Irén

Fotó: szinhaz.org

Kapcsolódó jegyzetünk: Színházi rendező, mint politikai provokátor - Egerszegi Csaba 


(5 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 229 vendég böngészi

bav logo kicsi banner