Ring Magazin

Kedd, 2019. Március 26.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás Az akadálymentes égbolt

Az akadálymentes égbolt

E-mail Nyomtatás PDF

madarakvezeteken

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az úgynevezett Akadálymentes égbolt program végreghajtásában, azaz az elektromos szabadvezetékek madárbaráttá alakításában - mondta Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.  A VIII. Nemzetközi madárvédelmi konferencián hangzottak el mindezek.

V. Németh Zsolt államtitkár a tanácskozáson közölte: a madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékeknél történő áramütés vagy az ütközés miatti pusztulás. Magyarországon a becslések szerint ennek 30 ezer madár is áldozatul eshet évente - mondta az államtitkár a Mavir Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében zajló konferencián.

A 2008-ban létrejött Akadálymentes égbolt megállapodás óta 3446 kilométer hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 kilométer légkábelt cseréltek földkábelre és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. Gyakorlatilag teljesen felszámoltál a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben - emelte ki az államtitkár.
Kifejtette, mindhárom belföldi, középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot üzemeltető cég területén folynak vagy előkészítés alatt állnak újabb, nagyszabású projektek, amelyek révén további jelentős lépéseket lehet tenni a madarak védelmében. A projektekkel leginkább az akut problémát jelentő vezetékeket lehet madárbaráttá alakítani, de fontos az is, hogy a felújítások, illetve az új szakaszok kiépítésekor már eleve madárbarát vezetékek készüljenek - hangsúlyozta az államtitkár.
Felhívta a figyelmet, hogy az Akadálymentes égbolt megállapodásban megfogalmazott cél, vagyis hogy 2020-ig az összes, madarakra veszélyes vezetékszakaszt átalakítják, csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni.

MTI


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 149 vendég böngészi

bav logo kicsi banner