Close

Magyar-portugál tőkealap

szijjarto002321

A héten kezdi meg működését az East West European Venture Capital Fund, amely tőkealapként Magyarországon és Portugáliában fog befektetni, és új korszakot nyit a két ország gazdasági kapcsolataiban. A kockázati tőkealap befektetői – többek között – az Eximbank Zrt., az OTP Bank Nyrt. és a Mol Nyrt. – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A 20 millió euró – 6 milliárd forint – méretűre tervezett alap a következő 8 évben olyan növekedési potenciállal rendelkező magyar és portugál vállalkozásokba fektet majd be, amelyek az üzleti és a kormányzati szektor digitális átalakítását segítik.

Az alapkezelői feladatokat az Alpac Capital látja el, mely a portugál értékpapír-felügyelet által bejegyzett és szabályozott társaság, és Budapesten és Lisszabonban működtet irodát. Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, óriási globális verseny bontakozott ki abban, hogy a sikeres digitális átálláshoz szükséges fejlesztéseket és az azokra alapuló beruházásokat hol valósítják meg és kik rendelkeznek majd az új megoldásokkal, amelyek sikeressé tudják tenni az átállást az új világgazdaságra. Kiemelte: ebben a versenyben Magyarország versenyelőnye a kreativitás, a magyar emberek szorgalma, az innovatív gondolkodás és a matematikai tudás. 

 

Szijjártó Péter ismerette: ez a befektetési alap egyedülálló, mert nem passzív, hanem aktív befektetési politikát folytat majd, ez annyit jelent, hogy az alap a forrás kihelyezését követően részt vesz az adott vállalat irányítási strtuktúrájában és segíti, hogy sikeresen tudjon működni. A befektetések elsősorban az informatika és a smart industry területén valósulnak majd meg, mindezek az Ipar 4.0 program támogatását szolgálják – mondta.
A miniszter hangsúlyozta: a magyar nemzetgazdaság szempontjából kifejezetten fontos feltétel, hogy az alap által generált tőke 40 százalékát Magyarországon kell befektetni. Arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, ennek belső oka, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást, a külső pedig a digitalizáció, amely elsöprő lendülettel tört rá a világgazdaságra és azon belül a hagyományos iparágakra, amely közül több is a magyar gazdaság gerincoszlopához tartozik. Hangsúlyozta, hogy az alacsony munkanélküliség „jó kihívást” jelent, amelyet kezelni kell, át kell állítani a beruházásösztönzést és a gazdaságstratégia fókuszát is a mennyiségről a minőségre.
A tőkaalap létrehozásásról kiadott közleményében az Eximbank kiemelte: az alap hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő vállalkozásokon keresztül szorosabbá váljon a két ország kapcsolatrendszere. A magyar kkv-k előnyt kovácsolhatnak Portugália ibériai, afrikai és dél-amerikai piacokhoz való hozzáféréséből, míg a portugál vállalkozások Magyarország közép- és kelet-európai, baltikumi és közép-ázsiai kapcsolataira építhetnek. Bacsa György, a Mol Csoportszintű Stratégia és Üzletfejlesztés Igazgatója hangsúlyozta: az Alpac struktúra egyedülálló lehetőséget biztosít a magyarországi és regionális társaságok számára a nemzetközi jelenlétük erősítéséhez.
Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: az alap a megfelelő finanszírozási forrással, magas szintű szakmai kompetenciával és üzleti kapcsolatrendszerrel tudja segíteni a kezdő kis és közepes vállalkozások fejlődését.

MTI

Fotó: MTI/ Illyés Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top