Close

Összevonások az Államkincstárnál

magyarallamkincs

A bürokráciacsökkentés és a hatékonyabb közszolgáltatás jegyében az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) beolvad a Magyar Államkincstár szervezetébe november 1-től – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az összevonást követően a kincstár vezetésével dr. Mészáros Józsefet, az ONYF eddigi főigazgatóját, a Magyar Államkincstár átalakításáért felelős kormánybiztost bízták meg. A nemzetgazdasági tárca ezúton is megköszöni a kincstár leköszönő elnökének munkáját. Dr. Dancsó József szakértelmére a jövőben is számítanak – adja hírül az NGM. A nyugdíjak zavartalan folyósítását az ügymenet természetesen nem érinti – emelte ki az új elnök. 

 

A Magyar Államkincstár önálló jogi személyiséggel rendelkező, országos hatáskörű, közel négyezer főt foglalkoztató központi költségvetési szerv. A Kincstár központja a költségvetési gazdálkodáshoz kapcsolódó ügyeket, valamint a költségvetési szervek finanszírozásával és beszámolásával kapcsolatos feladatokat látja el. Szakmai és törvényességi felügyeletét a nemzetgazdasági miniszter látja el. A szervezet 1996. január 1-jétől végzi az államháztartásról szóló törvényben meghatározott feladatait. A Kincstár szervezete és tevékenységi köre a korábban az államigazgatás különböző szervezeteiben működő pénzügyi és számviteli feladatokat ellátó egységek integrálásával, nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével jött létre egy budapesti központtal, és az egész országot lefedő hálózattal. A Magyar Államkincstárnak 19 megyei igazgatósága van, amelyek kirendeltségei intézik a nagy ügyfélforgalmat lebonyolító, decentralizált konkrét ügyeket is.

2017. január 1-jétől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) általános jogutódjaként a Magyar Államkincstár látja el az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési kifizető ügynökségi tevékenységet, valamint a hazai agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos egyes feladatokat. Az MVH központi szerve beolvadt a Magyar Államkincstár szervezetébe, a területi szervei a megyei kormányhivatalokhoz kerültek. A korábbi MVH központ és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) november 1-től pedig új szervezeti struktúrában a Magyar Államkincstár részeként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Támogatásokért Felelős Elnökhelyettes és a Társadalombiztosítás és Családtámogatási Elnökhelyettes irányítása alatt működik tovább.A Kincstárhoz nem tartoznak dekoncentrált intézmények, kihelyezett résztevékenységek szervezetei, szakmai csoportok és civil szervezetek.

A Magyar Államkincstár 2017. november 1-jétől kinevezett elnöke, az ONYF korábbi vezetője, Prof. Dr. Mészáros József.

MTI, Magyar Államkincstár

Prof. Dr. Mészáros József : Arckép 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top