Ring Magazin

Szerda, 2019. Január 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz MAGYAR GLÓBUSZ Gyors megoldás: a szabálysértésre

Gyors megoldás: a szabálysértésre

E-mail Nyomtatás PDF

20170120drlife elhuzodo kohoges mit jelezhet3Nem gyorsan  hatott, hanem pusztán gyorsabban oldódott fel szervezetünkben az egyik sokat reklámozott, nagynevű köhögés csillapító - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH emiatt 105 millió forint bírságot szabott ki a Sandoz Hungária Kereskedelmi Kft.-re. Az ugyanis jogsértően reklámozta ACC elnevezésű, vény nélkül kapható gyógyszereit. A GVH a "Gyors megoldás hurutos köhögésre!", a "Gyorsan megtisztítja a légutakat!" és a " gyorsan hat" szlogeneket ellenőrizte, amelyek a gyógyszer valamennyi hirdetési felületén, sajtóban, patikákban, rendelőkben megjelentek. 

 

A versenyhivatal az állítások szakmai értékeléséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatását kérte. A szakhatóság álláspontja szerint a gyógyszerek alkalmazási előírásaiban foglaltak nem támasztják alá a gyógyszerek gyors hatását. Emiatt Gazdasági Versenyhivatal szakvéleménye alapján a Sandoz nem az alkalmazási előírás alapján, hanem azon túllépve mutatta be a termékeket. A reklámok gyorsaságot ígértek a gyógyszer teljes hatásmechanizmusára, miközben az alkalmazási előírás alapján a gyorsaság kizárólag a felszívódásra vonatkozott - magyarázta döntése hátterét a versenyhivatal.
A bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte a versenyhivatal az úgynevezett magatartás kiterjedtségét, azaz, hogy mindenhol és minden reklám felületen ezt hírdette az ACC. A vizsgált kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben is elhúzódó, hosszú kampányról volt szó.

A Sandoz 2015 októbere és 2016 áprilisa között reklámozta a termékeket, amelyekre a bírságot most kiszabták. A versenyhivatal enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás alá vont cég azonnal felhagyott a jogsértő kereskedelmi gyakorlattal ahogy a  versenyfelügyeleti eljárás megindult. Illetve a Sandoz azóta is érdemi megfelelési erőfeszítéseket tett a lehetséges jogsértések elkerülésére.

 

Felhasznált forrás: MTI


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 254 vendég böngészi

bav logo kicsi banner