Close

Paul Manafort és munkatársa nem vallotta magát bűnösnek

Paul Manafort távozik a washingtoni szövetségi bíróságról 2017. október 30-án. Fotó: beta.theglobeandmail.com

Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök választási kampányának volt menedzsere és munkatársa, Rick Gates sem vallotta magát bűnösnek hétfőn az első bírósági meghallgatáson, amelyet a tavalyi amerikai választási folyamatba történt feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban tartottak. Mindkét vádlottat óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték.

Paul Manafort ügyvédje, Kevin Downing a washingtoni szövetségi bíróságról kilépve újságíróknak leszögezte, hogy Trump elnöknek a hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében igaza volt, mert nem volt összejátszás a Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők között. Majd meglehetősen paprikás hangulatban, emelt hangon közölte, hogy az ügyfele ellen felhozott vádak „nevetségesek”. Rick Gates szóvivője, Glenn Selig pedig – szintén újságíróknak – azt hangsúlyozta, hogy „a harc még csak most kezdődik”.
Mind Manafort, mind Gates a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát az adócsalástól pénzmosásig terjedő 12 vádpont mindegyikében. A vádakat megfogalmazó 31 oldalas dokumentumban nem esik szó sem Donald Trumpról, sem tavalyi elnökválasztási kampányáról, illetve kampánycsapatáról. A felhozott vádak többsége Manafort több mint egy évtizeddel ezelőtti megbízatásaira, elsősorban az Ukrajnában végzett tanácsadói munkájára vonatkozik. Manafort 10 millió dolláros, Gates pedig 5 millió dolláros óvadék ellenében nem került rács mögé, de házi őrizetben vannak, és ennek betartását megfigyelő berendezéssel látták el őket.
A vádemelések ügye nagy teret kapott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén is. A szóvivő leszögezte, hogy Donald Trump nem kíván beavatkozni az ügyek menetébe, nem kívánja kommentálni és még kevésbé kétségbe vonni Robert Mueller különleges ügyész munkáját, s álláspontja változatlan, vagyis a tavalyi elnökválasztási kampányban „nem volt összejátszás” a kampánycsapat és orosz tisztségviselők között. Trump ezt hétfő reggel egy Twitter-bejegyzésben is megismételte.
Huckabee Sanders hangsúlyozta: a vádemelésnek nincs köze az elnökhöz, az elnök tavalyi kampányához. „Az első naptól kezdve azt mondtuk, hogy nincs bizonyíték egy Trump-Oroszország összejátszásra” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: a Fehér Ház „jelzéseket kapott” arról, hogy Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatai hamarosan lezárulnak.
Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az elnök kegyelemben részesíti-e volt kampánymenedzserét és annak munkatársát, Huckabee Sanders hangsúlyozta: „Hagynunk kell, hogy a folyamat végigjárja a maga útját, mielőtt ilyen lépéseket fontolóra veszünk”. Majd közölte, hogy az esetleges kegyelem kérdése nem került szóba az elnökkel folytatott megbeszéléseken.

***

Lemondott az amerikai demokratákhoz közel álló legnagyobb lobbicég vezetője

 

Lemondott tisztségéről a demokratákhoz közel álló legnagyobb washingtoni lobbicég vezetője, Tony Podesta – Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnökének, John Podestának a testvére – , mert érintett a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba történt, feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatban.

Tony Podesta nem sokkal Donald Trump republikánus párti elnök kampánytörzsének két volt munkatársa, Paul Manafort és Rick Gates elleni vádemelés bejelentése után hozta nyilvánosságra, hogy lemond a nevét viselő Podesta Group vállalat vezetéséről.
Paul Manafort és Rick Gates ellen a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller javaslatára emelt vádat a nagy esküdtszék. A 31 oldalas vádiratban adócsalástól pénzmosásig és külföldi ügynöki tevékenység kötelező regisztrálásának elmulasztásáig 12 vádpont szerepel. A vádpontok egyike csupán „A” és „B” vállalatokat jelöl meg, mint amelyek Manafort megbízásából amerikai törvényhozóknál lobbiztak Ukrajna ügyében. A vádirat nem nevezte néven a Podesta Groupot, de a cég szóvivője Tony Podesta lemondása után közölte a sajtóval: állandó kapcsolatban állnak Robert Mueller különleges vizsgálóbizottságának tagjaival, és teljes mértékben együttműködnek velük.
Közben az amerikai sajtóban megjelent, hogy a Podesta Group idén áprilisban és májusban bejelentette az igazságügyi minisztériumnak, hogy 2012-ben ugyanannak az oroszbarát ukrajnai csoportnak dolgozott, amelyiknek Paul Manafort is.
Tony Podesta testvére John Podesta, aki Hillary Clinton elnökválasztási kampánytörzsének volt az elnöke, korábban pedig az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama tanácsadójaként dolgozott a Fehér Házban.

Járai Judit / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top