Close

A tudás almája – TEDx konferencia Budapesten

tedxbp001

Mi a jövő? Ki a jövő? Kié és milyen is az a jövő? – nyitott, intelligens, társadalmilag aktív közönség és ugyanilyen előadók keresik ma a választ erre Budapesten, a TED nemzetközi nonporfit szervezet magyarországi előadás sorozatán. A tudás almája – címen hírdette meg mai rendezvényét a TEDxBudapest Metropolitan University. Egyfajat különleges csillagtúrát ígérnek a tudás tudása körül 

A tudás almája, a tudás helye és szerepe a XXI. századi életünkben – írják tájékoztatójukban. Nézzünk körül és vegyük észre, mennyire megváltozott a minket körülvevő világ az elmúlt évtizedek során. Az információ korában élünk, ez egyúttal a tudás kora is. Mégis, talán ma a legkönnyebb elbizonytalanodni és elveszettnek érezni magunkat … a jövő talán kiszámíthatatlanabb, mint valaha – vélik a szervezők. De a jövő továbbra is nagyon fontos, személyes és csoportos szinteken egyaránt. Az információ – bár könnyen elérhető – nem feltétlenül visz minket közelebb a tudáshoz és a bölcsességhez. Lehet, itt az ideje annak, hogy újragondoljuk az információhoz és a tudáshoz fűződő viszonyunkat? – teszik fel ma a fő kérdést.

Falatok a tudás almájából: TEDx mai kérdései

Hogyan tudunk felkészülni egy olyan jövőre, amit nem tudunk megjósolni?
Milyen tudás tesz képessé arra, hogy sikeresek legyünk a XXI. században
Mit jelent a tanulás ebben az évszázadban – és mit érdemes tanulnunk?
Hogyan házasíthatjuk össze sikerrel a tudást, a bölcsességet és a felelősséget?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a TEDx Budapest Metropolitan University-n ma a  közösségük tagjaival és a meghívott előadóikkal. Terveik szerint: egyfajta csillagtúrára indulunk – a tudással kapcsolatos központi kérdésfelvetéstől külön-külön irányokba távolodunk el, hogy onnan visszanézve más perspektívából láthassunk rá fő témánkra.

Előadók és előadásaik témái, többek között: Kepes András – veszélyes-e az idegen kultúra, Tóth Ágnes – az egyetem szerepe a változó világban, Szabó-András Ákos – egy ex-skinhead vallomása, Schmideg Ádám – a legmagasabb őrtorony az oviban

 Az élvezetes konferenciák

ted logo fb

 

A TED , Technology, Entertainment, Design egy nonprofit szervezet – amely új világot teremtett az unalmas konferenciák világpiacán. Nem unalmas, mégis tartalmas és egyben roppant szórakoztató is. Egy különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading – azaz: „Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”-  eszméje mellett. 30 éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges tanácskozásként. Mára világszerte fogalommá vált  és számos világméretű kezdeményezés táptalajává. 

A TED konferenciák menetrendje: 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt nyújtani. Öröm és tájékozódás a nézőnek, öröm és bemutatkozási lehetőség egy előadónak. A TED megváltoztatta és más dimenzióba emelte a korábban megszokott konferenciaélményeket – vallják. Így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabban vehető – bár nem szigorúan szakmai jellegű – konferenciájává. Olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol a résztvevők egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új megoldásokhoz és projektekhez vezet. A TED közönsége az elemzések alapján:  jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és társadalmilag aktív.

 

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni – civilben  

tedxbp003Számos ismert ember lépett már TED-színpadra, gyakran éppen a tőlük megszokottól teljesen eltérő, gondolatébresztő, provokatív előadásokkal: Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Paul Simon, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, Isabel Allende, Gordon Brown, David Deutsch vagy Bono. De annak idején jelen volt a TED szimpadán Steve Jobs is. 

A  budapesti TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű esemény. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hogy az Ideas Worth Spreading -„Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”- szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.

A mai nap róluk, nekik és velük délután 4 órától : Budapesten, Belvárosi Színház, (1075. Károly Krt. 3/a)  

Az előadásokról videó felvétel készül, amely elérhető a szervezet hivatalos oldalán.

S hogy milyen is egy TED előadás? A TEDx tavalyi, legsikeresebb, magával ragadó előadója TÓTH Árpád volt, az éneklőbb ének tanár – aki lenyügöző előadásával ejtette ámulatba és éneklésbe közönségét. ITT:

1 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top