Close

Festett ragyogás

lampas92

 

Festett ragyogás címmel értelmi fogyatékossággal élő fiatalok festményeiből nyílik kiállítás október 19-én, csütörtökön Budapesten. Varga Zoltán, a kiállítást létrehozó Lámpás ’92 Alapítvány koordinátora elmondta, hogy tizenöt éve indították azt a kortárs képzőművészeti programot, amely az ország számos pontján élő tehetséges értelmi fogyatékos fiatalnak ad lehetőséget a művészet eszközeivel, hogy kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. Az alkotómunkán keresztül meg tudják mutatni különlegességüket, egyediségüket és tökéletességüket – emelte ki.

A K11 művészeti központban csütörtökön nyíló kiállítás művészeti kurátora Pető Hunor képzőművész mellett Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész is elvállalta a program népszerűsítését. Az október 19-től november elsejéig látható kiállításon 15 év alkotásaiból válogattak, így 60 munkát tekinthet meg a közönség.
Varga Zoltán szervező beszámolt arról is, hogy foglalkoztatási programjuk keretében hagyományőrző gyékényfonással, gyapjúszövéssel, újrahasznosítással is foglalkoznak a fiatalok, akik munkájuk során magas minőségű, piacképes termékeket hoznak létre. 

Idén a 25. születésnapját ünneplő, elsősorban értelmi fogyatékos fiatalokat és felnőtteket segítő alapítvány jelenleg 18 önálló intézményben biztosít családias ellátást több mint 160, jellemzően értelmi fogyatékos fiatalnak.A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány mintegy 150 jellemzően fogyatékkal élő fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését illetve rászoruló családok támogatását teszi lehetővé családias környezetben.

lampas9202

Programunk középpontjában a tehetséggondozás áll. A fogyatékkal élő emberek készségeit jellemző módon a depriváció felől szokás megközelíteni – ezzel szemben a tehetség, az alkotókedv, a művészi hajlam és kifejező erő ugyanúgy lehet sajátja fogyatékos társainknak, mint a társadalom ép tagjainak – hangsúlyozza a Lámpás 92 alapítvány. Magyarországon a sérült emberek helyzete elsősorban szociális és egészségügyi programokban jelenik meg.  Ezek fejlesztése – mely alapítványunknak is alaptevékenysége – természetesen fontos feladat, ám egyre időszerűbbnek tartjuk olyan minőségi programok indítását, melyek a szociális gondoskodáson túl a sérült emberek általános életminőségén/életlehetőségein kívánnak javítani. Célunk, hogy az értelmi sérült is ugyanolyan természetességgel kifejezhesse érzelmeit, gondolatait a képzőművészet eszközeivel, mint társadalmunk bármelyik tagja.

A Festett ragyogás 2017 október 19 és november 1. között látható: K11 Galéria, Budapest,1075. Király utca 11.

Az alapítvány számalszáma: OTP Bank: 11713005-20421030
Nemzetközi számlaszám: IBAN: HU40 1171 3005 2042 1030 0000 0000, SWIFT Kód: OTPVHUHB

Címlap: részlet a kiállítás anyagából 

Fotó és felhasznált források: Lámpás92 Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top