Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Az El Nino tarol

Az El Nino tarol

E-mail Nyomtatás PDF

elnino005A szupererős El Nino újabb aggasztó  hatására derített fényt az amerikai űrkutatási hivatal új műholdja: az éghajlati jelenség számlájára írható a levegő szén-dioxid-tartalmának rekordméretű növekedése az elmúlt években. Az elmúlt 2000 év legmagasabb szén-dioxid-emelkedését a Föld trópusi régióiból származó gáz okozta, melyet ez az áramlás indukált és szállított. Aszályt idézett elő és növényeket károsított, melyek befolyásolták a Föld CO2 egyensúlyát. 
A Science tudományos lapban megjelent tanulmány a NASA 2014-ben felbocsátott műholdja, az Orbiting Carbon Observatory-2 adatait elemezve megállapították, amit a  tudósok gyanítottak: hogy az egyik legerősebb El Nino, a 2015-16-os számlájára írható a jelenség, ám hogy miként, azt a jelen kutatás derítette ki. Az OCO-2 szonda első 28 hónapos adatait elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az El Nino okozta időjárási változások állnak a szén-dioxid-többlet hátterében.

 

 - Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi vidékei 2,5 milliárd tonnával több szén-dioxidot bocsátottak ki ekkor, mint 2011-ben - mondta Junjie Liu, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Ez a többlet magyarázza a 2015-16-os kiugró értéket a 2011-eshez képest. A rekordnagyságú növekedést ráadásul akkor mérték, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt az El Nino előtti évekhez képest.
    

A 2015-ben mért, mintegy 3 milliárd tonnás növekedés mintegy 80 százaléka - 2,5 milliárd tonna - származott természetes forrásból, nagyjából azonos mennyiségben Dél-Amerika, Afrika és Indonézia trópusi esőerdeiből. Dél-Amerika trópusi vidékén az El Nino következtében 2015 volt három évtizede a legszárazabb év, ezt a növényzet is megszenvedte: a szokásosnál sokkal kevesebb szén-dioxidot vett fel a levegőből. Afrikában ezzel szemben a szokásos mennyiségű csapadék hullott, viszont sokkal melegebb volt az átlagnál, ezért a növényzet erősebben pusztult, ami nagyobb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett. Ázsiában szintén nagy volt a szárazság, itt a tőzeg- és erdőtüzek okozták a szén-dioxoid-többlet nagy részét - állapították meg a tudósok.

 elnino001

Az El Niño - egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik, hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, ugyanakkor a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi. Az El Nino ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Forrás: Wikipedia, MTI 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 292 vendég böngészi

bav logo kicsi banner