Ring Magazin

Szombat, 2019. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Gazdaság Atomstop - a Nobel Béke-díj felhívása

Atomstop - a Nobel Béke-díj felhívása

E-mail Nyomtatás PDF

atombomba001Az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem Svédországban hírdetnek ki és adnak át, hanem Norvégiában és amelyet nemcsak magánszemélyek, hanem szervezetek is kaphatnak: a béke Nobel-díját idén a nukleáris fegyverek leszerelésére irányuló nemzetközi szervezet, az ICAN nyerte el. A Nobel Bizottság nem titkolt célja volt, hogy a díjjal felhívja a figyelmet a nukleáris fegyverek használatának katasztrofális humanitárius következményeire. Nem pusztán a szervezetet értékelték, hanem a szándékukat is.  A norvég Nobel Bizottság ezen apropó kapcsán komoly felszólalást intézet az atomhatalmakhoz.  

ICAN-t,  Ausztráliában alapították, székhelye Genfben található. ​101 nemzet 468 szervezete támogatja őket hivatalosan is világszerte. Büszkén és örömmel fogadták a hírt. Céljuk az atomfegyverek mentes bolygó. 

 

- Köszönjük a civileknek iezt a díjat, akik óriási összefogással támogatják programunkat. Ez a díj az övék is - nyilatkozták az ICAN szervezői a Nobel-díj kapcsán. - A civilek erejének  felhasználásával is törekszünk arra, hogy véget vessünk az eddig legraduktívabb fegyver, az atom hatalmának amely valós fenyegetést jelent az egész emberiség számára. Sok millió polgár tett világszerte fáradhatatatlanul erőfeszítéseket célunk elérése érdekében. Ha kell hangosan tiltakoznak a nukleáris fegyverek ellen, és ragaszkodnak ahhoz, hogy semmiféle törvényes cél ne szolgálhassa ezek fennmaradását.Örökre ki kell tiltani földünkről! - hangsúlyozták.

 icannobel001

Öröm az ICAN szervezetnél a hír hallatán ( Fotó: Twitter) 

A közelmúltbeli Észak-koreai atomfenyegetéseknek nyilvánvalóan nagy szerepük volt a mostani döntésben. A Nobel-bizottság történetében nem először fordult elő, hogy nukleáris fegyverek ellen fellépőket ismerje el. A hidrogén-bomba megjelenése óta a Nobel-bírák többször ítéltek ezen elvük alapján, így kaphatta meg Linus Pauling kémikus a Béke Nobel-díjat 1962-ben, az első atomellenes kampányért és a nukleáris fegyverek elleni küzdelemért folytatott küzdelemért. Azóta legalább négy csoportot és egyént értékeltek a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos munkájukért. Ezek közé tartozik az egykori japán miniszterelnök Eisaku Sato, a lengyel fizikus Joseph Rotblat is. 1985-ben - az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti fegyverkezési verseny legmagasabb szintjén - a Nobel-bizottság odaítélte a díjat a nukleáris háborút ellenző nemzetközi orvos szövetségnek (IPPNW), amely a jelenlegi nyertes, az ICAN támogatója is.

- A norvég Nobel-bizottság tudatában van annak, hogy egy nemzetközi jogi tilalom vagy szervezet önmagában nem fog megszüntetni egyetlen nukleáris fegyvert sem, és hogy azok a tagállamok, amelyek már rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, és a legszorosabb szövetségeseik, nem támogatják az atomfegyver-tilalmi egyezményt. Ugyanakkor a nukleáris fegyverektől mentes világ felé tett lépéseknek magukban kell foglalniuk az ilyen fegyverekkel rendelkező államokat - mondta a bizottság  a díj kihirdetése kapcsán.  - Az idei békedíj ezért felszólítja ezeket az államokat, hogy kezdeményezzenek komoly tárgyalásokat a közel 15 000 nukleáris fegyver fokozatos, kiegyensúlyozott és gondosan megfigyelt leszrelése érdekében.

 

Felhasznált források: ICAN, Nobel Bizottság 

 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 108 vendég böngészi

bav logo kicsi banner