Close

A Gengszterek az utcán…

keresztapa002

 

 

Járj a kedvében a barátaidnak, de még inkább az ellenségeidnek – ezt a tanácsot Don Corleone adja a Keresztapa című filmben. Ford Copolla alkotása előtérbe került a napokban. Sőt, előugrott. Budapest utcái ugyanis megteltek a Gengszterek felíratú óriás plakátokkal, melynek szerkeztése, betűtípusa, felirata nem is titkoltan a klasszikus Keresztapa című filmet idézi. A képen Rogán Antal, Habony Árpád, Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor, miniszterelnök. Ez már valódi háború? Még ha plakátokkal vívják is? Fegyver egy plakát? Ki állhat a plakátok mögött? Kinek szólhat az arcátlan humor? Sérteget, vagy sért egy ilyen plakát? Értő, vagy sértő a gúnyrajz? Fegyver egy plakát? Milyen válaszási kampány az, amelyben az utcára kerülnek így a vélemények, s milyen lehetne a valódi párbeszéd? Heti témánk itt a Ring magazinban a kampány plakát háborúja. Etika és morál, humor és szarkazmus. A Főnök, a Stróman, a Hazug és a Kötvényes plakát kapcsán.

Ami bizonyos: a Gengszterek feliratú plakátok Simicska Lajos plakáthelyein jelentek meg és a felületeket hivatalosan egy magánember rendelte meg és fizette. Kiléte nem ismert és minden további fontos körülmény is egyenlőre tisztázatlan. 

A plakátról, várható hatásairól az elmúlt napok nyilatkozataiból válogatunk: 

Hídvégi Balázs, a Fidesz komunnikációs igazgatójának véleménye: ez a legújabb Simicska Lajos akció lehet, nyilvánvaló. Ezen az összeállításon ugyan most nincs rajta a Jobbik logója. Egy reménytelen és egyre kétségbeesettebb üzletember csapkodása ez. Elég sokatmondó. Személyes sértességéből kiindulva, önmagát minősíti. Korábban ugye aprópénzért bocsátott plakáthelyeket a Jobbik rendelkezésére is… 

Bencsik Gábor a Demokrata újságírója:  ez a plakát csak megerősíti azokat, akik már eddig is erős voltak. Nem fognak elgondolkodni ezen a Fidesz szavazói. Minden hatalom körül vannak hibák, a baloldal és az ellenzék rendre eltúlozza ezeket a hibákat,és ezek kezelését, emiatt már hiteltelenné váltak  és pereg le a választokról mindaz amit mondanak. Mindig ugyanezt hajtogatják, most is ezt teszik. A választásokat a bizonytalanok tudják eldönteni, úgy vélem ez a plakát a bizonytalanokra nem hat.

Jakab Péter, a Jobbik szóvívője: elmondása szerint az üzenet tartalmával egyetértenek, de ez nem az ő plakátjuk

Farkasházy Tivadar, a Hócipő szatirikus lap főszerkesztője: nem szeretem az ilyen plakátokat, de… Az átlag embereknek nem lehet elmagyarázni a korrupciót és annak mértékét, a milliárdokat, a tisztázatlan – például azeri – pénzeket. Viszont ha meglát egy ilyen plakátot, az lehet hogy hatni fog.  

gengszterek002 2

Az ominózus plakát 

– Véleményt alkotni szabad, de az ítélkezés nem megengedett  – vélekedik a témáról Fábry János karikaturista, a Magyar Karikatúraművészeti Szakosztály elnöke – a kéretlen vélemény már ítélkezés és ez a plakát ( Gengszterek) most az. 

A témáról, a politikai véleménynyilvánításról, a karikatúráról mint eszközről, ezek helyéről és lehetőségeiről a társadalomban és közéletünkben e heti cikkeinkben olvashatnak.   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top