Ring Magazin

Szerda, 2018. December 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Mária Magdolna valódi arca

Mária Magdolna valódi arca

E-mail Nyomtatás PDF

 marymagdalena01

Mária Magdolna arcának rekonstruálására szövetkeztek tudósok. Egy franciaországi ereklye alapján készítették el vonásainak vélhetően pontos mását. Az eljárás hasonló volt a világ számos pontján bűnyügyekben használt igazságügyi eljáráshoz. Számítógépes grafikusok, szobrászok, paleontológusok és antropológusok dolgoztak a projekben. A napokban végeztek és nyilvánosság elé tárták eredményeiket.

Az ereklye, amely a kiinduló alapot szolgáltatta, a XIII. század végétől áll Dél-Franciaország Saint-Maximin-La-Sainte-Baume településének bazilikájában. Félte őrzik itt az úgynevezett fekete koponyát, amelyet Mária Magdalénának tulajdonítanak. A szent tárgyat különös mítoszok lengték körbe: a történet szerint II. Károlynak különös álma volt a településsel, ép abban az időben, amikor a falu tempolában I. századi sírokat tártak fel. II. Károly álmában megjelent Szent Mária Magdolna. Amikor ezek után egy márvány szarkofágot találtak, mindenki bizonyos volt benne, hogy ez az álom igazolása. A krónikák alapján amikor felnyították a sírboltot csodás, semmihez nem hasonlítható édeskés illatot éreztek és a földi maradványok között egy női koponyát találtak. Azóta Saint-Maximin-La-Sainte-Baume temploma zarándok hely lett. Később, az ásatások során egy viaszfedésű fedelet is találtak a sírboltban, melyen felirat hírdette latinul: itt van az áldott Mária Magdolna teste

Nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy Mária Magdolna valódi koponyája - mondta a Philippe Charlier versailles-i egyetem antropológusa a National Geograpic-nak. Semmilyen igazoló adat nincs rá. Mindenesetre a helyszín illeszkedik a legendákhoz, amely alapján Mária Magdolna elmenekült a zsidók és a rómaiak elöl Franciaország ezen vidékeire. Úgy tartották, hogy egy közeli tó melletti barlangban talált menedéket, amely halála színhelye is volt később és a koponya onnan kerülhetett át a bazilika sírboltjába. 

marimagdolna002

A fekete koponya évszázadok óta látható a település templomába, aranyozott relikvia tartót készítettek számára és néhány éve már golyóálló üveggel is védik. Évente egyszer, július 22-én emelik ki, s viszik végig a város utcáin.  1974 óta nem vizsgálták eredetiségét, azóta viszont a tudomány előrehaladtával, most lehetőség nyílt egy egészen speciális eljárásra:  rekonstrukció során egy 3D-s számítógépes modellt használtak, több mint 500 fotót készítettek a relikviáról, minden szögből. A maradványok alapján bizonyos volt, barna hajú volt és a speciális vizsgálatok kiderítették, hogy 50 körüli nő. A kriminalisztikában manapság használt technikákkal formázták meg az orr alakját és arcának más, kulcsfontosságú jellemzőit is. Végül kialakult az arc - amelynek képe most bejárta a világot. 

mariamagdolna004

Francia szakértők, Philippe Froesch számítógép grafikus és Philippe Charlier antropológus bemutatják a Magdolna feltételezett arcát. Fotó: AFP

 

 Felhasznált irodalom: News.com 

Fotók: AFP 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 334 vendég böngészi

bav logo kicsi banner