Close

A királynő kísérője

nankofi001

 

II. Erzsébet brit uralkodó személyesen választotta ki új, hivatalos kísérőjét. A rangot, egy ghánai születésű fiatalemberre nyerte el, aki a királyi gárda őrnagya. Nana-Kofi Twumasi évtizedek óta Londoban él és szolgálja a királyi családot. Az utód kiválasztása szükségessé vált, a brit protokoll szerint ugyanis a 96 évesen visszavonult Fülöp herceg helyett, a kiálynő mellett mindig szükséges hivatalos kísérőnek is jelen lennie.    

Nana-Kofi már évek óta hűségesen szolgálja a királyi családot Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjén is résztvett, és a királynő 90. születésnapján ő volt a kíséret katonai parancsnoka.Twumasi-Ankrah 38 éves és 1982-ben költözött szüleivel az Egyesült Királyságba, Ghana-ból. A királynő által választott új hivatalos kísérő, a brit történelemben az első, aki nem fehér bőrű és az uralkodói ház egyik legmagasabb rangját láthatja el. 

TA, ahogyan barátai becézik Twumasit a Queen Mary Egyetemen tanult Londonban, majd a Royal Military Academyra került. Belépett az első fekete brit seregbe, harcolt Afganisztánban, majd megbízást kapott a királyi gárdánál. A legbizalmasabb feladatok egyike, amit ellát majd a királynő mellett, ő segíti a hétköznapokban a hivatalos elkötelezettségei teljesítése közben és vendégek fogadásakor a királyi rezidencián.

nanakofi001

Az új, több mint testőr: Nana- Kofi Twumasi Ankrah, 38 éves ( Fotó: Independent) 

A mostani döntésben talán az is közre játszhatott, hogy a Buckingham-palotát a múltban faji megkülönböztetéssel vádolták. 2001-ben Elizabeth Burgess, Károly herceg egykori titkárnője egy „konstruktív elbocsátás iránti kérelmet” terjesztett elő. Állítása szerint ugyanis a személyzet többi tagja hátrányos megkülönböztetés tárgyát képezte. A bíróságon elmondta, hogy királyi ház Highgrove birtokán  csak fehér arcokat akarnak látni, hozzátette: mindig fekete viccek és gúnyolódások keringtek, Az állításokat a herceg ügyvédje felháborítónak nevezte és a királyi ház nevében visszautasította. Burgess asszony végül elvesztette a keresetét.

A Buckingham Palota által most közzétett személyzeti politika szerint: „a királyi ház célja, hogy a legjobb embereket a legszélesebb rendelkezésre álló legtehetségesebb csapatból alkalmazza, függetlenül a nemtől, a fajtól, az etnikai vagy nemzeti származástól.”

Maj Twumasi feleségével és gyermekeivel él Londonban, a kinevezése kapcsán megilletődötten vallotta meg: Amikor kisgyermekként figyeltem a királynőt, a születésnapi felvonulását a televízióban, soha nem tudtam volna elképzelni, hogy egy napon én adhatok majd parancsot annak az ezrednek, aki az uralkodót kíséri. Pláne hogy személyes kísérő lehetek. Hozzátette: amit látok az Egyesült Királyságban, hogy kultúrák valóban keverednek és összekeverednek és ha én magam nem vagyok jó példa erre, akkor nem tudom mi más lehetne” 

Twumasi-Ankrah őrnagy jelenleg egy átmeneti státuszban van, a 2017. év végéig veszi át teljes mértékben feladatkörét a királynő mellett. 

 Forrás: Independent

A hír külön érdekessége, hogy most kerül a mozikba Britannia korábbi uralkodójának, Viktória királynőnek az életéről készült film is, amelyben egy igencsak hasonló esetet dolgoz fel. A Viktória királynő és Abdul című alkotás egy korábbi, különös sorsú uralkodói tanácsadóról szól. Abdul Karim, Indiából érkezik Angliába, ahol a királynő pártfogásába veszi.  Barátság szövődik közöttük, amelynek igaz történetét dolgozza fel film, amelyről lapunk Kultúra rovatában is hamarosan olvashatnak. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top