Close

Vihar a Bánságban

erdelyvihar

Nyolc halottja és csaknem 150 sérültje van a Románián vasárnap délután átsöprő viharnak. Elsősorban a bánsági, erdélyi megyéket sújtotta a szélsőséges időjárás, de két moldvai megyére is átterjedt. Temes megyében öt, Beszterce megyében kettő, Arad megyében pedig egy ember vesztette életét. Az áldozatok mindegyikét a viharos szél által kidöntött fák, elsodort reklámtáblák, háztetők sújtották halálra. Temesvár lugosi bejáratánál a városba érkezőket köszöntő tábla borult egy személygépkocsira, a sofőr halálát okozva. 

A katasztrófavédelmi felügyelőség közlése szerint országosan 137 épület tetőszerkezetét károsította meg a vihar, 290 fát döntött az utakra, autókra. Az úttestre dőlt fák miatt 12 országúton és hat megyei úton szünetelt a forgalom. A vasúti pályát 42 szakaszon zárták el a sínekre zuhant fák. A rövid ideig tartó, de rendkívül erős szél a villanyhálózatban is nagy károkat okozott. Országosan 568 település maradt teljesen vagy részben áramellátás nélkül. Temes, Bihar, Arad és Kolozs megye 42 iskolájában szünetel hétfőn a tanítás a vihar által okozott károk miatt.  A közösségi portálokon sorra jelennek meg fényképek a megrongált épületekről. Ezek tanúsága szerint toronysapka nélkül maradt a Temes megyei Igazfalva református temploma, a Szilágy megyei Vaskapun (Poarta Salajului) egy 17. században épült ortodox fatemplom tornya dőlt le, súlyosan károsítva a műemléket. Az erős szél a Szilágy megyei Zsibón és a Kolozs megyei Sztánán is megbontotta a református templomok tetőszerkezetét. 

Hétfőn reggel a vihar által leginkább sújtott Temes megyébe utazott Carmen Dan belügyminiszter, aki közölte, hogy a temesvári válságstáb kora délutáni ülésén Mihai Tudose miniszterelnök is részt vesz.

Erdély-szerte több kórház és iskola tetőzete is megrongálódott az ítéletidőben. Akadt olyan tanintézmény, ahol héfőn szünetel az oktatás a viharkárok miatt. Megszámlálhatatlan gépjárműben okozott károkat a vihar, a kidőlt fák, letört faágak. Tucatnyi településen szünetel az áramszolgáltatás Arad, Temes, Fehér és Beszterce-Naszód megyében. Temesvár belvárosa órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt. Aradon a szél tetőket tépett le, fákat döntött ki, reklámtáblákat borított az útra. Ítéletidő tombolt Krassó-Szörény megyében is: Resicabányán egy panelház teraszának tetőzetét szakította le.

MTI, Maszol.ro

Fotó: CFR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top