Ring Magazin

Kedd, 2019. Március 26.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz Szervezetek Szili Katalin: összefogás nélkül nincs jövője a magyarságnak

Szili Katalin: összefogás nélkül nincs jövője a magyarságnak

E-mail Nyomtatás PDF

Összefogás nélkül nincs jövője a magyarságnak - jelentette ki Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott vasárnap a horvátországi Sepsén, ahol a pécsi székhelyű Határon Túli Magyarságért Alapítvány állított emléktáblát Ádám Jenő horvátországi és magyarországi magyar politikus, polgármester, megyei képviselő emlékére.

Szili Katalin emlékeztetett: 1923-ban, amikor Ádám Jenő született, Sepse már nem tartozott Magyarországhoz. Viszont ez a település egy olyan embert adott a magyarságnak, aki mindig magyar volt, magyarul álmodott, magyarul imádkozott, magyarul gazdálkodott és tartotta össze közösségét.
Részt vett a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány munkájában még 90 évesen is, és örömmel üdvözölte azokat az intézkedéseket, amelyek, az állampolgárságtól kezdődően azokat a jogokat jelentette, ami az itt élő magyarság számára ma is a legfontosabb - fogalmazott Szili Katalin.
Mint mondta: "Ádám Jenő volt az, aki tudta, hogy nekünk össze kell fogni, és ezt a példát kellene ma is megfogadnunk".
Szili Katalin úgy vélte: a magyarságnak csak és kizárólag akkor van jövője - még ezekben az időkben is, amikor a kárpát-medencei magyarság nagy része már az Európai Unión állampolgára -, ha meg tudja tartani közösségeit és nyelvét, meg tudja őrizni identitását Sepsén, a Drávaszögben, de akár Székelyföldön, a Felvidéken, a Muravidéken vagy a Kárpát-medence bármely sarkán.
"Számomra Ádám Jenő az összefogást jelenti, a példát" - mondta a miniszterelnöki megbízott, majd hozzáfűzte: emléktáblát annak állítanak, aki nem csak a mának szól, hanem a következő generációknak is.
Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: az emléktáblával példát akartak mutatni a fiataloknak, hogy aki ilyen életutat járt be, különleges és megbecsülendő.
Ádám Jenő 2014-ben halt meg 91 éves korában.

Kriják Krisztina / MTI

 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 153 vendég böngészi

bav logo kicsi banner